Filipinler'de Afet Sonrası Tarımsal Üretimin Canlandırılmasına TİKA'dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filipinler’de yaşanan taşkınlar nedeniyle zarar gören tarımsal üretimi canlandırmak amacıyla TİKAbuhayan Programı kapsamında Filipinler’e tarımsal destekte bulundu.

Filipinler'de Afet Sonrası Tarımsal Üretimin Canlandırılmasına TİKA'dan Destek
Filipinler, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle iklim ve yerküre etkilerine açık bir ülke olarak biliniyor. Sıcaklık değişimi, düzensiz yağışlar, volkanik hareketlerin varlığı gibi sebeplerle meydana gelen birçok doğal afet ülkeye her yıl zarar vermekle kalmayıp, mal ve can kaybına neden oluyor. Dolayısıyla kırsal kesimde yaşayanlar ve onların geçimlerini sağladıkları tarımsal faaliyetler bu olaylardan ciddi derecede etkileniyor. TİKAbuhayan Programı kapsamında tarımsal üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürüten TİKA Manila Program Koordinasyon Ofisi, Luzon Adası’nın güneydoğusunda yer alan Bicol bölgesinde yer alan Sorsogon’da sebze yetiştiriciliğinin geliştirilmesine sunduğu katkı ile rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor.

Bicol bölgesi tarımsal verimliliği yüksek olan ve sebze üretimi açısından elverişli durumda bulunan bir bölge olarak ülkenin en yoğun nüfusunu barındıran Orta Luzon Bölgesi’nde tüketilen sebzenin önemli bir kısmını tedarik ediyor. 2015 yılının son çeyreğinde meydana gelen Nona ve Lando tayfunları adanın güneydoğusunda bulunan Bicol bölgesinde de neden olduğu taşkınlar sebebiyle zarar gören tarımsal üretimin özellikle meyve ağaçlarının yeniden ürün verebilmesi için yıllara ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi bölge ekonomisi için büyük önem arz ediyor. Bu doğrultuda TİKA tarafından 64 çiftçiye çeşitli sebze tohumları ve gübre desteğinde bulunuldu. Bölgede sebze yetiştiriciliğine sağlanan bu destek vesilesiyle 64 ailenin doğrudan, 3 bin 500 kişinin ise dolaylı olarak projeden faydalanması öngörülüyor.

Düzenlenen program sırasında Irosin Belediye Başkanı Alfredo Cielo, tüm yararlanıcılar adına içinde bulunduğu yoğun gündeme rağmen dünyanın her yerinde kalkınma faaliyetlerine ara vermeden devam etme cömertliğini gösterdikleri için Türk halkına ve hükümetine teşekkürlerini dile getirdi. Çiftçilerin 2016 yılı bitmeden hasat elde edebilmeleri için büyük bir özveri ile takip edileceklerini ifade eden Cielo, iki ülke arasındaki işbirliğinin giderek artması dilediğini de tekrarladı.
Kaynak: İHA