Engellilere Diş Taraması

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bu yıl Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu ve Ayvalık Belediyesi tarafından 24. sü düzenlenen Ayvalık Engelliler Şenliği’ne yurdun dört bir yanından gelen bin 200 civarındaki engelliler arasında diş sorunları bulunanlara Ege Ağız-Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği tarafından ücretsiz diş taraması yapıldı.

Engellilere Diş Taraması
Özellikle zihinsel engelli çocuklarda sıklıkla görülen fizyolojik diş çürümelerinin önüne geçilebilmesi için söz konusu çocukların gelişim çağında diş bakımlarının nasıl yapılacağına ilişkin bilgilendirilmelerin de gerçekleştiği etkinlikte dernek üyeleri tarafından diş macunu ve fırçaları da engelliler ücretsiz olarak dağıtıldı.

İzmir Ege Ağız-Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah’ın öncülüğünde; Prof. Dr. Cemal Iskay’ın yanı sıra 10 diş hekiminin katıldığı engellilere yönelik diş taramalarında çok sayıda engellinin ağız ve diş sağlıklarının olumsuzlukları da dikkatlerden kaçmadı.

Ayvalık’ta engellilere yönelik ücretsiz diş taramalarıyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, Yaklaşık 20 yıldır her sene Ayvalık’ta düzenlenen Engelliler Şenliği’ne katıldıklarını belirterek, “Biz diş hekimleri tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüyüz. Her STK’nın kendisine yönelik çalışmaları vardır. Bizim ise çalışma alanımız; Türkiye’nin neresinde bir engelli varsa; o engellinin ağız ve diş sağlığı problemlerini çözmeye yönelik çalışıyoruz. Bunun dışında dağ başlarında Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bölge okulları var. Bu okullara ulaşmaya çalışıyoruz. Şimdi pek kalmadı ama ‘Kuş uçmaz kervan geçmez’ köylerde de çok çalışmalar yaptık. Şimdi o okulları taşımalı sistem nedeniyle kaldırdılar. Ama biz 15 yıl süresince her hafta sonu çalışsak, bölge okullarına yetişemeyiz. Zaten bu bizim de işimiz değil. Bizim misyon olarak üstlendiğimi bu yaptığımız engellilere yönelik diş taramalarıdır. Çok basit bir şekilde; bu okullara ve bu çocuklara ulaşılabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar da bunu hiç kimse anlayabilmiş değil. Biz bunu yaparken de, ‘Şu işi bizde yapalım. Model alalım’ diyen yok. Şenliklerin 2. Gününde olmamıza rağmen şu ana kadar 80 engellinin diş taramasının yanı sıra, çürüyen dişlerinin çekimi yada dolgularını yaptık. Hedefimiz 200 engelliye bu hizmeti verebilmektir” diye konuştu.

Öte yandan; Ege Ağız-Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği tarafından yapılan ağız ve diş taramasının yanı sıra diş tedavileri, engelli aileleri tarafından memnuniyetle karşılandığı gözlendi.
Kaynak: İHA