Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Yıldırım Açıklaması

'Son dönemdeki süreçleri, çalkantıları yaşamasaydık bugün yüzde 34 faizleri konuşuyor olacaktık'.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin başdanışmanı Adnan Yıldırım, 'Son dönemdeki süreçleri, çalkantıları yaşamasaydık bugün yüzde 3-4 faizleri konuşuyor olacaktık.' dedi.

İzmir Ticaret Borsası’nın Eylül Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Yıldırım, Türkiye’nin son 3 yılda yaşadığı olumsuzluklara rağmen büyüyerek yoluna devam ettiğini, diğer ülkelerin olumsuzluklara karşı aynı reaksiyonu gösteremediğini belirtti.

Merkez Bankasının faiz indirimlerinin ekonomiyi hareketlendireceğini kaydeden Yıldırım, 'Faizler, Nisan 2013’te en düşük seviyelerindeydi. Sonrasında yaşanan gezi olayları, FETÖ’nün Türkiye üzerinde oynadığı oyunların etkisiyle çift haneli faizleri gördük. Son dönemdeki süreçleri, çalkantıları yaşamasaydık bugün yüzde 3-4 faizleri konuşuyor olacaktık.' diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye’nin ihracatının miktar bazında artmasına rağmen dünya genelindeki emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı daraldığını, ihracat geliriyle beraber ithalatın da azaldığını, bu yüzden cari açığın son yılların en düşük seviyelerinde olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin son dönemde yaşadığı olaylarda halkın demokrasiye sahip çıktığını bildiren Yıldırım, 'Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü olduğu görülmüş oldu. Yoksa İstanbul’daki patlama sonrasında uçakların uçuyor olması, darbe girişiminden sonraki pazartesi piyasaların normalleşmesini görmek başka ülkelerde mümkün değildir.' dedi.

Yıldırım, ihracat stratejisi olarak yaptıkları çalışmalarla katma değer ve inovasyonu desteklediklerini belirterek, şöyle konuştu:

'Türkiye, 2023 için 500 milyar dolarlık mal ve 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefinden vazgeçmiş değildir. Bu konuda kararlılık vardır, bu kararlığını ne kadar kuvvetli olduğunu son günlerdeki açıklamalarla görüyoruz. Kilogram başı 3,5 dolarlık ihracatla katma değerli ve yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin satışını yapıyor olmamız çok önemli.'

İzmir'de kurulan 3 serbest bölgeden ikisinin dolduğunu, üçüncüsünün de 2017'de dolmasını beklediklerini kaydeden Yıldırım, 'Hatta yeni serbest bölge kurmak için arazi çalışmaları yapıyoruz. Bakanımız Nihat Zeybekci'nin de söylediği gibi İzmir'i serbest bölgeler kenti yapmak istiyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA