DAEŞ Irak'ın Enbar Vilayetinin Yüzde 30'Una Hakim

Enbar Vilayet Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Barakat: 'Güvenlik güçleri tüm birimleriyle Enbar'ın yüzde 70'inde kontrol sağlıyor.'Enbar Operasyonlar Komutanı İsmail Mahlavi: 'Enbar'ın yüzde 20'sini oluşturan Hadise ile Halidiyye DAEŞ'e güçlü direniş gösterdi.'Enbar Vilayet Meclisi Başkanı Karhut: 'Enbar'da kurtarılan bölgelerin güvenliğini, ordu ve polis teşkilatına bağlı özel kuvvetlerle yerel aşiret güçleri sağlıyor.'

Irak'ın batısındaki Enbar vilayetinin yüzde 30'unun halen terör örgütü DAEŞ'in elinde bulunduğu bildirildi.

Enbar'ın en büyük ilçesi Felluce 2014 yazında DAEŞ'in eline geçtikten sonra örgüt Bağdat'ta stratejik güzergah olan Garma'yı da almıştı. Kent merkezi Ramadi, 2015 yılı ortasında DAEŞ'in eline geçse de aynı yıl sonunda Iraklı güçler tarafından geri alınmıştı.

Iraklı yetkililer, DAEŞ'in 2014 yazında yüzde 70'inde kontrol sağladığı Enbar'daki etki alanının yüzde 30'a gerilediğini belirtiyor.

AA muhabirine konuşan Enbar Vilayet Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Raci Barakat, 'Güvenlik güçleri tüm birimleriyle Enbar'ın yüzde 70'inde kontrol sağlıyor.'dedi.

Barakat, terör örgütü DAEŞ'in ise Enbar'ın yüzde 30'una hakim olduğunu aktardı.

Ramadi'nin geçtiğimiz yıl sonunda DAEŞ'ten geri alındığını anımsatan Barakat, Ramadi'ye 70 kilometre uzaklıktaki Hit ve 310 kilometre uzaklıktaki Rutba ilçelerinin de geri alındığını kaydetti.

Irak güçleri ayrıca Ramadi'nin doğusundaki Felluce ile Garma'yı da yaklaşık 3 ay önce örgütten kurtarmıştı.

DAEŞ, Enbar'ın kuzeyindeki Ceziretu'r Ramadi (Ramadi Adası) ile batısındaki Ane, Rava ve Irak-Suriye sınırında bulunan Kaim ilçelerini elinde bulunduruyor. Irak güçlerinin Ceziretu'r Ramadi'yi geri almak için başlattığı operasyon ise devam ediyor.

- 'On binler DAEŞ'in ablukasında'

Barakat'a göre DAEŞ, kontrolünde bulundurduğu bölgelerde on binlerce kişiyi ablukası altında bulunduruyor ve bu kişilerin kaldıkları bölgelerin dışına çıkmalarına izin vermiyor.

AA muhabirine açıklama yapan Enbar Operasyonlar Komutanı İsmail Mahlavi de 'Enbar'ın yüzde 20'sini oluşturan Hadise ile Halidiyye DAEŞ'e güçlü direniş gösterdi.' ifadesini kullandı.

Mahlavi, Enbar'ın geri kalan bölgelerinin de kurtarılması için Irak güçlerinin uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyon hazırlığında olduğu bilgisini paylaştı.

- Enbar'ı kim koruyor?

Enbar Vilayet Meclisi Başkanı Sabah Karhut ise 'Enbar'da kurtarılan bölgelerin güvenliğini, ordu ve polis teşkilatına bağlı özel kuvvetlerle yerel aşiret güçleri sağlıyor.' diye konuştu.

DAEŞ'in zaman zaman bölgeye saldırılar düzenlediğini aktaran Karhut, terör örgütünün bu saldırılarla söz konusu toprak kaybını telafi etmek istediğini öne sürdü.

Irak'ın Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan sınırlarında yer alan Enbar vilayeti, kent merkezi Ramadi'nin yanı sıra Felluce, Garma, Hit, Hadise, Ane, Rava, Kaim ve Rutba ilçelerini de kapsayarak, yüz ölçümü açısından Irak'ın üçte birini oluşturuyor.

Kaynak: AA