Çorum Belediyesinden 22 Milyon Liralık Enerji Yatırımı

Belediye Başkanı Külcü: 'En uygun yer olarak belirlediğimiz Samsun'un Ladik ilçesine kurulacak RES, yaklaşık 22 milyon liraya mal olacak' '4 megavatlık kurucu gücü gerçekleştirdiğimizde, Çorum Belediyesinin bir yıl boyunca yaptığı tüketimi karşılamış olacağız. Yıllık 17 milyon kilovat saat enerji kullanıyoruz. Bunun parasal karşılığı 6 milyon lira'

Çorum Belediyesince Samsun'un Ladik ilçesinde yaklaşık 22 milyon liralık yatırımla rüzgar enerji santrali (RES) kurulacak.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ile projenin yüklenici firmasının Türkiye Sorumlusu Can Güven ve Bursa Şube Müdürü Hasan Onur Öz'ün katılımıyla, Ladik'te kurulacak RES için sözleşme imzalandı.

Külcü, belediyede düzenlenen törende, yaklaşık 3 yıldır teknik personel ve mühendislerle üzerinde çalıştıkları RES projesinde sözleşme imzalama aşamasına geldiklerini söyledi.

Sözleşmenin imzalanmasının ardından yapım sürecinin resmen başlayacağını belirten Külcü, 'En uygun yer olarak belirlediğimiz Samsun'un Ladik ilçesine kurulacak RES, yaklaşık 22 milyon liraya mal olacak.' dedi.

Gelecek yılın ortalarında rüzgar türbinlerinin kurulmaya başlanacağını anlatan Külcü, şunları kaydetti:

'Sadece tüketerek gideceğimiz noktanın sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Çorum Belediyesi olarak bir yandan hizmetlerimiz için tüketim gerçekleştirirken, diğer yandan hem belediyemizin bütçesine hem de ülkemizin gayrisafi milli hasılasına katkı sağlamak amacıyla böyle bir çalışma başlattık. 4 megavatlık kurucu gücü gerçekleştirdiğimizde, Çorum Belediyesinin bir yıl boyunca yaptığı tüketimi karşılamış olacağız. Yıllık 17 milyon kilovat saat enerji kullanıyoruz. Bunun parasal karşılığı ise 6 milyon liradır. Yani Çorum Belediyesi aylık 500 bin lira civarında, elektrik kurumuna düzenli fatura ödemektedir.'

- 'Türkiye'nin en büyük lisanssız RES yatırımı'

Külcü, Türkiye'de lisanssız üretici anlamında 4 megavatlık RES yatırımı yapan ilk kurum olduklarına dikkati çekti.

Daha önce 1 megavatlık, 900 kilovatlık yatırımların bulunduğunu dile getiren Külcü, ancak kendilerinin, bir kamu kurumunca yapılan en büyük lisanssız RES yatırımını hayata geçireceğini vurguladı.

Yatırımla bu alanda büyük tecrübe kazanacaklarını belirten Külcü, 'Biz tecrübe kazanırken bir yandan da bu büyüklükteki bir yatırımın lisanssız olarak bir kamu kurumunca yapılması nedeniyle, bakanlığa birçok konuda danışmanlık hizmeti vermiş olduk. Bu yönüyle de Çorum Belediyesi bir ilki gerçekleştirdi.' dedi.

RES projesinin hizmete girdikten 5 yıl sonra kendini amorti edeceğini bildiren Külcü, 'Özel sektör yatırımcıları kendilerini 7-8 yılda amorti edebilirken, belediyemiz doğrudan tüketici olması sebebiyle 5 yılda kendisini amorti edecek.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA