Bozcaada'da Yapay Resif Çalışması

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi kıyılarında, sinarit, çipura, orfoz, sargoz ve ahtapot gibi canlıların sayısında son yıllarda ciddi oranda bir düşüş tespit edilmesi üzerine, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Bozcaada Belediyesi protokol imzalayarak, popülasyonun artması için yapay resif oluşturuldu.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Bozcaada Belediyesinin ortaklığında, Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu ile Bozcaada Su Ürünleri Kooperatifinin desteğiyle 'Bozcaada Yapay Resif Projesi' tanıtım töreni düzenlendi.

Törene, Bozcaada Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, ÇOMÜ Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Görün, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İşmen, Prof. Dr. Murat Yiğit, Prof. Dr. Adnan Ayaz, Yrd. Doç. Dr. Deniz Odabaşı, Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp, Proje Yardımcı Yürütücüsü Biyolog Simge Özalp ile davetliler katıldı.

Belediye Başkanı Can, burada yaptığı konuşmada, bu projenin daha önceden düşünülen ve planlanan bir proje olduğunu ancak şimdi hayata geçirilebildiğini söyledi.

Projenin, Kuzey Ege'nin adalar bölgesinde düzenlenen ilk yapay resif projesi olduğunu anlatan Can, 'Bozcaada Belediyesi olarak, ÇOMÜ ile yaptığımız protokol kapsamında yaklaşık 1 sene önce ön çalışmalarına başladığımız ve 7 ay önce de izinlerini alıp altyapı çalışmalarına başladığımız bir proje.' dedi.

Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp ise 2003 yılı Aralık ayından bu yana adanın 12 bölgesinde ölçüm çalışmaları gerçekleştirildiğini ve bu ölçümlerin her yıl koordineli olarak tekrar ettirildiğini anlattı.

2009, 2010, 2011 yıllarındaki ölçümlerin ise balık ve ahtapot popülasyonlarının çok ciddi düşüşte olduğunu gösterdiğini belirten Özalp, şöyle devam etti:

'Bunun üzerine böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşündük. Denizlerimizde sürekli av baskısı var. Sürekli bize balık ve ahtapot verecek mantığıyla gitmek doğru olmuyor. Sonuçlarını bilimsel çalışmalarla görüyoruz. Ölçümlerde özellikle, sinarit, çıpra sürelerinde ve orfoz balığı yine aynı şekilde sayımlarda çok düşük çıkan türlerdendi. Kafadan bacaklı omurgasızlardan da ahtapot ki Kuzey Ege adalarının çok yaygın canlılarından birisiydi. 2001-2002 yıllarında bu canlının çok yoğun popüslasyonda olduğu sayımını yapmıştık.'

Konuşmaların ardından katılımcılar denize açılıp daha önceden belirlenen noktaya yapay resif bıraktı.

Kaynak: AA