Bitlis'te Toplu Açılış Ve Temel Atma Töreni

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, güzelliklerinden bahsettiği Bitlis’i bütün dünyaya açacaklarını belirterek, “Artık terörü tamamen bitiriyoruz. Buraya mutlaka huzur gelecek. Dolayısıyla bütün dünya turizmine kazandıracağız" dedi.

Bitlis'te Toplu Açılış Ve Temel Atma Töreni
Bitlis Eren Üniversitesi’nde düzenlenen toplu temel atma ve açılış törenine katılan Bakan Eroğlu, Bitlis’in her şeyin en iyisine layık olduğunu ve burada yapılacak daha çok şeyin bulunduğunu söyledi.

Buraya bunun için geldiklerini ve yapılanları yeterli görmediklerini ifade eden Bakan Eroğlu, "Hükümetimiz şu ana kadar 7,5 milyar liralık yatırım yaptı. En büyük yol ve su ihtiyacı vardı. Bizde öncelikle yolu tamamladık. 2,5 milyar lirayla Başbakanımız en büyük yatırımları buraya yaptı. İnşallah daha da güzel olacak. Başka talepler de var ve bunları aldık. Sizlerin adına pazartesi günü Başbakanımıza ileteceğim. Bugün gerçekten çok verimli oldu. Biraz önce koordinasyon toplantısı yaptık. İlgili müdürlerimizle, yaptıkları ve yapacakları yatırımları konuştuk. Şimdi bizim 200 milyon liralık yatırımımız var. Yeterli değil, biz buraya müjdelerle geldik. Eli boş gelmek caiz değildi. Bir yere giderken eli dolu gitmek kültürümüzde var. Mutlaka gittiğiniz yere bir şey götürürsünüz. Bizde 12 müjdeyle Bitlis’e geldik. Daha önce size 22 müjde vermiştik. Böylelikle 34 müjde oldu. 22 müjdeyi verdiğimizde bunların en kısa sürede biteceğini söylemiştik. 20 tanesini 1,5 yıl zarfında bitirmişiz. 2 tanesinden birinin de temelini bugün atıyoruz, birinin de inşaatı devam ediyor. Onları da inşallah önümüzdeki bahara bitireceğiz. 5’i DSİ, 5’i ormanın, bir doğa koruma ve bir meteoroloji olmak üzere 12 müjdemiz var. En geç 18 ay zarfından bunları bitireceğiz. Bunun sözünü veriyoruz" dedi.

"Artık terörü tamamen bitiriyoruz"

Bu müjdelerin dışında bugün Tatvan Göllü Göleti’nin temelini atacaklarını ve bunu 18 ay içinde bitireceklerini bildiren Bakan Eroğlu, Hizan’da Koçlu Köyü Sulama Projesi’nin önemli olduğunu ve bununla 2 bin 80 dekarlık alanın sulanacağını kaydetti.

Bu projeyi de 2018 yılının baharında tamamlayacaklarını vurgulayan Eroğlu, kentteki dere ıslahlarının da tamamlandığını ifade etti.

"Ama özellikle şunu belirtmek istiyorum, burası tarihi mekan ve hakikaten çok güzel bir değer" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Aslında burada o kadar güzellikler var ki, tabiat turizmi için eylem planı hazırladık. Bunu valimize de verdim. Birlikte burayı bütün dünyaya açacağız. Çünkü artık terörü tamamen bitiriyoruz. Buraya mutlaka huzur gelecek. Dolayısıyla bütün dünya turizmine kazandıracağız. Doğa koruma, milli parklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı muhteşem bir proje hazırladı. Bakanlık bütün tarihi eserleri ihya edecek. Biz de burada tabiat güzellikleriyle master planı hazırladık. Koca bir kitap. Bunun da eylem planı hazırlandı. Üniversitelere, belediye başkanlarına, iş adamlarına teklif ediyoruz. Özel sektörü de davet edeceğiz, bu master planı ve eylem planı üzerinden hemen uygulamaya geçeceğiz. Bunu yapmamızın şart olduğunu düşünüyoruz. Sadece Bitlis’teki güzellikler, tarihi eserleri değil, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz’ın da tüm güzelliklerini dünyaya tanıtacağız. Bu konuda da hazırlıklarımız yapıldı."

"Yüzde 80’den fazlası bizim projemiz"

DAP adıyla Doğu Anadolu Gelişim Projesi’ni Başbakanın ilan ettiğini anımsatan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu projenin büyük bir kısmını yapacaklarını ifade etti.

Eroğlu, "Yüzde 80’den fazlası bizim projemiz. Allah nasip ederse Bitlis ve Muş projeleri 31 Aralık 2019 saat 16.59’a kadar bitireceğiz. Bambaşka olacak, tanınamayacak. Muş ve Bitlis’imiz tanınmayacak. Burada yatırımların hızlı yapılması lazım. Bu bölgede büyük bir kalkınma hamlesi başlatıyoruz. Ne kadar baraj, gölet, dere ıslahı ve içme suyu varsa hepsini yapın talimatı verdim" diye konuştu.

Buradaki dere ıslahlarının şehir içindeki bir gerdanlık gibi olacağını ve Bitlis Deresi’nin ıslahı konusunda kararlı olduklarını dile getiren Bakan Eroğlu, tamamen korkuluk ve borulardan değil, perforje korkuluklardan yapılarak özel kaplama taşlarının kullanılacağını, özellikle Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz’da kaplama taşlar kullanmaya başladıklarını bildirdi.

"Ormanlardan artık bal akacak"

İlgili birimlere kentte bal ormanı kurulması için talimat verdiğini belirten Bakan Eroğlu, kurdukları ormanlarda arıcılara yer verdiklerini kaydetti.

Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milletimiz kestane, çiçek veya çam balı üretmek istiyorsa, onu dikiyoruz. Her şey bizden. Parası yoksa yüzde 20 hibe, geri kalanı da dosya masrafıyla 10 yıl geri ödemesiz kredi dahi veriyoruz. Sığıcılık, koyunculuk yapmak isteyenlere kredi veriyoruz. Vatandaşımıza bir teke ve 30 koyun veriyoruz. Her türlü desteği vermeye başladık. Burayı esasen balda dünya lideri bir il yapmak istiyoruz. Bunda kararlıyız. Yalnız arıcılarımızın gelip sertifikalı bal üretmesi lazım. Marka oluşturalım. Valimiz ve vekilimiz bu konuda destek verecek. Buradaki Bitlis balını bütün dünyaya tanıtalım. İnsanlar bal alırken halis ve organik olması hususunda tereddüt ediyor. Halis olduktan insanlar sonra Anzer balını 850 liraya alıyor. İnanıyor ki markalı ve has bal. Bitlis balı da fevkalade güzel. Bunun için burayı bal diyarı yapacağız. Ormanlardan artık bal akacak. Her şey insanlarımız için. Milleti yaşat ki devlet yaşasın. Gelir getirici türleri dikelim. 3 yıl bakımı ve masrafları bize, 49 yıl geliri ise milletimize ait."

Törende, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz ve Bitlis Valisi Ahmet Çınar da birer konuşma yaptı.

Ardından Bakan Eroğlu, yapımı tamamlanan tesislerin açılışını yaparak, yeni tesislerin de temelini attı.
Kaynak: İHA