'Beyaz Eşya Lüks Olmamalı'

ATSO Başkanı Çetin: 'Hemen her evde bulunan ve vazgeçilmez olan beyaz eşyaların artık lüks kabul edilmemesi gerekir'.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Bakanlar Kurulu kararıyla 150 metrekare üzeri konutta KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indiğini belirterek, yüzde 18 KDV artı yüzde 6,5 ÖTV ile buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaların halen lüks olarak kabul edilmesinin 'adaletsiz' olduğunu savundu.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, 31 Mart 2017'ye kadar büyük konutlardaki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Alınan kararı konut satışları için 'yerinde ve doğru bir adım' olarak gördüklerin ifade eden Çetin, açıklamasında, 'İnşaat ve emlak sektörü için bu KDV indirimi can suyu oldu. Bu uygulama ile konut fiyatlarında indirimlerin olacağını düşünüyorum. Banka faizlerinin de düşmesiyle hareketlilik daha da hızlanacaktır. Bununla birlikte vergi düzenlemelerinde adalete de dikkat edilmesi gereklidir.' ifadelerini kullandı.

Yumurta, sebze-meyve, makarna, tuz, çay, bal gibi gıda ürünleri ile giyim, eğitim, diş fırçası, numaralı gözlük camı, huzurevi hizmeti, lokanta ve tarım makinelerinin de 8'lik KDV grubunda yer aldığını anımsatan Çetin, şunları kaydetti:

'Bu durumda 150 metrekare üzeri konut, birçok gıda ürünü, eğitim ve sağlıkla aynı kategoride yer alıyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşya grubu ise yüzde 18 KDV artı yüzde 6,5 ÖTV ile lüks mal olarak işlem görüyor. Bu adaletsiz durum. Hemen her evde bulunan ve vazgeçilmez olan beyaz eşyaların artık lüks kabul edilmemesi gerekir.'

Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Tüketim Vergileri Kararnamesiyle benzin ve motorinde oktana göre maktu vergi ayarlaması yapıldığını ve bu kararla akaryakıt litre fiyatlarına ortalama 20 kuruş zam yapıldığına dikkati çeken Çetin, bunun birçok üründe fiyatların artmasına neden olacağını, dolayısıyla doğrudan ve dolaylı vergilerde gelir dağılımının düzeltilmesi, reel sektörün ve üretimin desteklenmesi yönünde köklü bir reformun acil hale geldiğini vurguladı.
Kaynak: AA