Bakan Çavuşoğlu'nun Diplomasi Trafiği

Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu kapsamında birçok ülkenin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşme yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dolayısıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mali, Çek Cumhuriyeti, Kenya, Fildişi Sahili ve Paraguay Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmelerde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu, Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop'a darbe girişimi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) amaçları ve yapılanması hakkında bilgi verdi. Bakan Çavuşoğlu, örgütün pek çok Afrika ülkesinde istikrara tehdit yaratabileceğini de vurguladı. Mali Dışişleri Bakanı ise seçilmiş hükümete destek verdiklerini belirterek darbe girişimini kınadı.

Görüşmede, ikili ilişkiler konusu da gündeme geldi. İki ülke arasındaki ticaret rakamlarının artırılması hususunun altı çizildi. TİKA'nın Mali'de yapmakta olduğu projeler konusu da görüşmede ele alındı. Bakan Çavuşoğlu, görüşme vesilesiyle muhattabına 2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Türkiye-Afrika İş Forumu'na katılmaya da davet etti.

Bakan Çavuşoğlu'nun Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ile görüşmesinde de ikili ilişkiler ve karşılıklı ziyaret takvimi ele alındı. Çavuşoğlu, Çek mevkidaşına darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi ve FETÖ ile mücadelenin önemine dikkati çekti.

Mevlüt Çavuşoğlu ile Kenya Dışişleri Bakanı Amina Muhammed görüşmesinde ise ikili ilişkiler, karşılıklı üst düzey ziyaretler ile ekonomik ve ticari ilişkiler masaya yatırıldı. Bakan Çavuşoğlu, Kenyalı muhatabına FETO terör örgütü ve yapılanmaları hakkında bilgi verdi ve ayrıca terör örgütünün faaliyetlerinin durdurulmasının önemine vurgu yaptı.

-Paraguay'dan Türkiye'de büyükelçilik açma kararı

Bakan Çavuşoğlu'nun Fildişi Sahili Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Albert Toikeusse Mabri ile görüşmesinde de ikili ekonomik ilişkiler, FETÖ ile mücadele, kültür ve eğitim konularında işbirliği konuları görüşüldü.

Çavuşoğlu'nun Paraguay Dışişleri Bakanı Eladio Loizaga ile görüşmesinde de iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin arttırılması konusu gündeme geldi.

Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşına Türkiye'nin Latin Amerika açılımı ve TİKA'nın bölgedeki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, Paraguay'ın Türkiye'de büyükelçilik açma kararından duyulan memnuniyeti dile getirdi. Görüşmede ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği kanallarının artırılması gereği hususu da vurgulandı.

Bakan Çavuşoğlu, ikili görüşmelerinin yanı sıra Macar Dişişleri Bakanı Petar Szijjarto ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walstrom ile de ayaküstü bir görüşme gerçekleştirdi.
Kaynak: AA