Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

AP Başkanı Schulz: 'AB'deki durum hala zor. Bratislava Zirvesi’nden sonra henüz çözemediğimiz biz dizi sorun var. Sığınmacı politikasında hala daha yakın işbirliğine ihtiyacımız var'

BERLİN – Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, sığınmacı krizinden dolayı Avrupa Birliği'nin (AB) hala zor durumda olduğunu söyledi.

Schulz, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen gayri resmi AB Liderler Zirvesi'nin ardından AB'nin durumuna ilişkin Berlin'de basın toplantısı düzenledi.

'Avrupa Birliği’ndeki durum hala zor. Bratislava Zirvesi'nden sonra henüz çözemediğimiz bir dizi sorun var. Sığınmacı politikasında hala daha yakın işbirliğine ihtiyacımız var.' diyen Schulz, ancak Bratislava'da farklı görüşler arasında bir yakınlaşmanın ortaya çıktığını da belirtti.

Göç sorununu AB'deki çok az ülkenin yüklendiğine işaret eden Schulz, AB ülkelerinin daha çok dayanışma içinde olması gerektiğini kaydetti.

Schulz, sığınmacıların AB içinde dağıtılamamasını eleştirerek, 160 bin sığınmacının dağıtılması konusunda hukuki temel olmasına rağmen AB içinde henüz daha 5 binin dağıtıldığını bildirdi.

-Türkiye ile vize serbestisi

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında Türkiye ile vize serbestisi anlaşması yapılabileceğine ilişkin açıklamasının hatırlatması üzerine Schulz, Türkiye ile vize serbestisi konusunda koşulların yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

72 koşulun 69'unun tamamlandığını anımsatan Schulz, özellikle terörle mücadele ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasaların AB standartlarına uyumlaştırılması gerektiğini bildirdi.

AP'de Türkiye ile vize serbestisi konusundaki tasarıyı komisyonlara göndermeyerek bu sürecin açık olmasını sağladığını belirten Schulz, bu tasarının şu an AP'de çoğunluk bulamayacağı yorumunu yaptı.

Terörle mücadele yasasında değişiklik yapıldığında vize serbestisinin başlayabileceğini, bunu Ankara'da da dile getirdiğini aktaran Schulz, 'Türkiye'de darbeden sonra alınan olağanüstü hal kararının kaldırılmasının ardından Meclis'te bu yasanın reformu konusunda belki yeni bir girişimde bulunulabileceğini ümit ediyorum.' dedi.

AB'nin Türkiye ile sığınmacılar konusunda yaptığı anlaşmaya ilişkin Schulz, Türkiye’nin şimdiye kadar taahhütlerini yerine getirdiğini, bundan sonra da yerine getireceğini kaydetti.

- İngiltere'nin AB'den ayrılması

İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin 2019 yılına kadar tamamlanmasını isteyen Schulz, aksi takdirde İngiliz halkının 2019'da Avrupa Parlamentosu için vekiller seçmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin AB'den çıkma konusunda başvuru yaptıktan sonra müzakerelerin sonlandırılması için 2 yıl zamanı bulunduğuna dikkati çeken Schulz, bundan dolayı müzakerelere en geç 2017'de başlanması gerektiğini dile getirdi.

Alman politikacı, müzakereler karmaşık olacağı için İngiltere'nin AB'den çıkma konusunda henüz daha başvuruda bulunmamasını ise anlayışla karşıladığını kaydetti.

Schulz, AB tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla ilgili de yaptırımların hafifletilmesinin Brüksel’e değil, Moskova'ya bağlı olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA