ATSO Başkanı Çetin Açıklaması' Beyaz Eşya Lüks Olmaktan Çıkartılmalı '

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Bakanlar Kurulu kararıyla 150 metrekare üzeri konutta Katma Değer Vergisi’nin(KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e indiğini, ancak yüzde 18 KDV+yüzde 6,5 ÖTV ile buzdolabı ve çamaşır makinası gibi beyaz eşyaların halen lüks olarak kabul edilmesinin adaletsiz olduğunu söyledi.

ATSO Başkanı Çetin  Açıklaması' Beyaz Eşya Lüks Olmaktan Çıkartılmalı '
31 Mart 2017’ye kadar büyük konutlardaki yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Sektör için bu KDV konusu son yıllarda büyük sıkıntılar yaşatıyordu. 2013 yılında 150 metrekare altındaki konutlardan arsa metrekare birim değeri 500-bin lira arası olanların tesliminde yüzde 8, bin lira ve üzeri konutların tesliminde yüzde 18 oranında KDV uygulanmasına karar verilmişti. Artık, bin lira altında arsa bulma şansı oldukça az, durum böyle olunca da otomatik olarak tüm projelerde KDV oranı yüzde 18’e geliyordu. Bu durum doğrudan satış fiyatlarına yansıyordu ve indirim yapılamıyordu. Alınan bu kararı konut satışları için yerinde ve doğru bir adım olarak görüyoruz. İnşaat ve emlak sektörü için bu KDV indirimi can suyu oldu. Bu uygulama ile konut fiyatlarında indirimlerin olacağını düşünüyorum. Banka faizlerinin de düşmesiyle hareketlilik daha da hızlanacaktır. Bununla birlikte vergi düzenlemelerinde adalete de dikkat edilmesi gereklidir" dedi.

“Beyaz eşyaların lüks kabul edilmemesi gerekir”

Yumurta, sebze-meyve, makarna, tuz, çay, bal gibi gıda ürünleri ile giyim, eğitim, diş fırçası, numaralı gözlük camı, huzurevi hizmeti, lokanta, tarım makinelerinin yüzde 8’lik KDV grubunda yer aldığını dile getiren ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bu durumda 150 metrekare üzeri konut birçok gıda ürünü, eğitim ve sağlıkla aynı kategoride yer alıyor. Buzdolabı, çamaşır makinası gibi beyaz eşya grubu ise yüzde 18 KDV+ yüzde 6.5 ÖTV ile lüks mal olarak işlem görüyor. Bu adaletsiz durum. Hemen her evde bulunan ve vazgeçilmez olan bu tür beyaz eşyaların artık lüks kabul edilmemesi gerekir” diye konuştu.

Bayramdan hemen önce 8 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergileri kararnamesiyle benzin ve motorinde oktava göre maktu vergi ayarlaması yapıldığını belirten Başkan Çetin, bu karar ile akaryakıt litre fiyatlarına ortalama yüzde 20 kuruş zam yapıldığını ve bunun birçok üründe fiyatların artmasına neden olacağını, dolayısıyla doğrudan ve dolaylı vergilerde gelir dağılımının düzeltilmesi, reel sektörün ve üretimin desteklenmesi yönünde köklü bir reformun acil hale geldiğini söyledi.

Kaynak: İHA