Akdeniz'de Deniz Kirliliğine Havadan Denetim

İçel Büyükşehir Belediyesi, 321 kilometrelik sahil şeridinde çevre kirliliğini önlemek için botlarla yaptığı kontrollerin ardından helikopterle hava denetimine de başladı Kirliliğe yol açtığı tespit edilen bir yük gemisiyle ilgili yasal işlem yapıldı.

İçel'de, deniz kirliliğinin önüne geçmek için botlarla yapılan rutin kontrollere helikopterle denetimler de eklendi.

İçel Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 321 kilometrelik sahil şeridine sahip kentte deniz kirliliğinin önüne geçmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamına helikopterle hava denetimini de aldı.

Uzman kaptan, mühendis ve yetkili denetçiden oluşan denetim ekibince, gemilerin evsel atık deşarjı, tehlikeli maddeler ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla havadan denetimin ilki gerçekleştirildi.

Adanalıoğlu sahilinden Taşucu Limanı'na kadar belirlenen güzergah doğrultusunda denetime çıkan ekip, gemilerin limana giriş için bekleme yaptığı İçel Limanı Demir Sahası, İçel Uluslararası Limanı, Çamlıbel Yat Limanı, Susanoğlu Sahili ve Kızkalesi Sahili'nde incelemelerde bulundu.

İçel Limanı Demir Sahası bölgesinde kirlilik oluşturduğu tespit edilen bir yük gemisi, havadan fotoğraf ve videoyla kayıt altına alınarak Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirildi, kirliliğe neden olan sorumlular hakkında yasal işlem uygulandı.

- 'Amacımız denizimizi korumak'

Açıklamada görüşlerine yer verilen İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, çevre ve deniz temizliği konusunda yürütülen denetimlerde amacın ceza kesmek olmadığını vurguladı.

Denetimlerin devam edeceğini belirten Kocamaz, şunları kaydetti:

'Uzman ekiplerimiz önceden denizden yürüttüğü kirlilik denetimlerini, bundan böyle havadan da yürütmeye başladı. Amacımız, denizimizi korumak ve 7'den 77'ye herkese çevre dostu olma bilincini aşılamaktır. Belediye olarak deniz kirliliğini önlemeye ve denizimizi korumaya yönelik denetimlerimiz, deniz temizliği, atık alımı ve mavi kart uygulamalarıyla ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı bir ortam bırakmak adına kirlilikle mücadeleyi özendirerek, geliştirerek ve halk katılımını sağlayarak denizlerimizin ve kıyılarımızın kirlenmesini önleyeceğiz.'
Kaynak: AA