Afgan Hükümetinden 15 Yıl Sonra İlk Barış Anlaşması

Afgan hükümeti iktidara geldikten 15 yıl sonra ilk barış anlaşmasına imza attı.

Afgan hükümeti ile yaklaşık kırk yıl iktidarla savaşan Hizb-i-İslami partisi arasında barış anlaşması imzalandı. Bugün başkent Kabil’de yapılan anlaşma töreninde Afgan hükümeti ile Hizb-i-İslami partisi arasında imzalanarak, hükümet Taliban’a barış çağırısında bulundu. Anlaşma, Afgan hükümeti güvenlik konseyi danışmanı Hanif Atmar, Yüksek Barış konseyi başkanı Seyit Ahmet Gilani ve yardımcısı, Hizb-i-İslami delegesi olan Karim Amin ve Gayret Behir tarafından imzalandı. 25 maddelik anlaşma kapsamında Hizb-i-İslami lider Gulbuddin Hekmetyar ve partinin üst düzey komutanlarının ABD ve BM siyah listesinden çıkarılması, uluslararası askeri kuvvetlerinin ülkeden çıkarılması, partinin mahpuslarının serbest bırakılması ve partinin taraftarları olan yaklaşık 20 bin mültecinin yurtdışından ülkeye dönmesi gibi şartlar yer alıyor.

Anlaşmayı imzalayanlardan Hizb-i-İslami temsilcisi Karim Amin, “Anlaşma bizim partinin menfaati için değil elden giden bazı haklarımızın iade edilmesidir” dedi.

Güvenlik Konseyi Danışmanı Hanif Atmar ise yaptığı açıklamada gerçekleşen anlaşmayı Afgan halkı için büyük başarı bilerek Taliban militanlarına seslendi. Atmar, “Bugün biz bu anlaşma ile barışı ne kadar istediğimizi kanıtladık. Eğer siz (Taliban) Pakistan veya başkalarına bağlı değilseniz, buyurun gelin barışalım” ifadelerini kullandı.

Anlaşma daha sonra Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Hizb-i-İslami lideri Gulbuddin Hikmetyar tarafından imzalanmasının ardından yürürlüğe girecek. Hizb-i-İslami militanları iktidara karşı sürdüren çatışmalar yanı sıra, 2013’te ABD askerlerine karşı canlı bomba saldırısını da üstlendi. Saldırıda altı Amerikan askeri ve dokuz Afgan vatandaşı yaşamını yitirdi.

Onlarca sivil toplu protestocuları ise, Partinin lideri Hikmetyar’ın kuklasını yakarak “Kabil’in katilini affetmeyeceğiz” sloganı attı.
Kaynak: İHA