Yarım Asırda Topladığı Deniz Kabuklarını Müzeye Bağışladı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşamını sürdüren Sabancı Holding'in emekli üst düzey yöneticisi (CEO) Hasan Güleşçi, 50 yılda dünyanın pek çok ülkesinden özel olarak temin ettiği 6 bin deniz kabuğunu ilçeye gelen yerli ve yabancı misafirlerle buluşturdu Koleksiyoncu Güleşçi: 'Kabuklar aynı insanlar gibidir. Anneleri var, babaları var, nerede doğdukları ve kimin bulduğu gibi süreçleri var. Eşimle birlikte bu güzelliklere aşık olduk'

ALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde iş adamı Hasan Güleşçi, 50 yılda dünyanın birçok ülkesinden temin ettiği deniz kabuklarından dev bir koleksiyon oluşturdu.

Bodrum ilçesinde yaşamını sürdüren Sabacı Holding'in emekli üst düzey yöneticisi (CEO) Hasan Güleşçi (79), iş yaşamı boyunca çıktığı yurt dışı seyahatlerinde farklı ülkelerden topladığı deniz kabuklarından oluşan koleksiyonunu Bodrum Deniz Müzesine bağışladı.

2012 yılında ilçe merkezinde açılan Bodrum Deniz Müzesine bağışladığı binlerce deniz kabuğuna yenilerini ekleyen Güleşçi, bu konuda 4 yıldır uğraştığı 4 bin 500 deniz kabuğunun yer aldığı 418 sayfalık 'Denizlerin Sessiz Güzellikleri' isimli kitabını da tamamladı.

Koleksiyon sahibi Hasan Güleşçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz kabuklarını eşiyle 50 yıldır topladıklarını söyledi. Deniz kabuklarına ilgisinin ilk kez Adana'nın Karataş ilçesinde başladığını belirten Güleşçi, şöyle konuştu:

'Eşimle bu güzelliklere aşık olduk. Koleksiyon yavaş hazırlanan bir süreç. Hepsini aldın, koydun, buna 'koleksiyon' denmez. Bu işi yıllarca toplayıp tasnif edip geliştirmeniz gerekiyor. Kabuklar aynı insanlar gibidir. Anneleri, babaları var. Nerede doğdukları ve kimin bulduğu gibi süreçleri var. Bu kabukların kaç santim olduğu da belirleniyor. Bunların hepsi tespit ve kontrol ediliyor. Paran olsa da böyle deniz kabukları bulamıyorsun. Memleketine gideceksin, ihaleye gireceksin bir sürü teferruatı var.'

- 168 deniz kabuğu ailesi Bodrum'da

Dünyada 200 deniz kabuğu ailesi bulunduğunu kaydeden Güleşçi, 180 aileden sonrasının çok küçük olduğunu, ancak mikroskopla görülebildiğini ifade etti.

Bodrum'daki müzede 168 deniz kabuğu ailesini bir araya getirdiğini anlatan Güleşçi, 'Bunların hepsi tek tek tasnif edilmiş, doğrulanmıştır. 4 yıl önce bu kabukların kalıcılığını sağlamak amacıyla bir kitaba başladık ve bu kitabı çıkardık. Bunun için çok uğraştık. Ama bu kitap bin sene duracak bir kitap. Türkiye'de bir ilk ve ansiklopedidir. Bunu Bodrum'a armağan ediyorum.' diye konuştu.

Farklı ülkelerden Türkiye'ye getirmeye çalıştığı deniz kabuklarının taşınması anılarından da bahseden Güleşçi, birçok ülkede deniz kabuklarının ülke dışına çıkartılmasının zor, hatta bazılarında yasak olduğunu vurguladı.

Güleşçi, müzede sergilenen kabukların üzerinde bir işlem yapılmadığını, hepsinin orijinal haliyle sergilendiğini belirtti.

İngiltere'deki bir kabuk sergisine gittiğini anlatan Güleşçi, 'Orada tüm kabukları çekmece içinde saklıyorlar. Almak için imza atmak gerekiyor. Ben bu işi yaparken 'Bu kabukları öyle bir teşhir etmeliyim ki insanlar bakınca hepsini görebilmeli' diye düşündüm. Biz ışık sistemli açık camlarda sergiliyoruz.' dedi.

- 'Burayı görenler adeta çıldırıyor'

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Sema Sagat da müzeye dünyanın farklı ülkelerinden insanların yoğun ilgi gösterdiğini anlattı.

Deniz kabuklarına ilginin çok yoğun olduğuna dikkati çeken Sagat, kabukları görmeye Avustralya, ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa ülkelerinden insanların geldiğine değindi. Deniz Müzesi'nde tekne modellerinin de yer aldığına işaret eden Sagat, 'Dünyanın her bölgesinden 50 yıl gibi bir sürede koleksiyon oluşturulmuş ve 168 deniz kabuğu ailesini temsil ediyoruz. Burayı görenler adeta çıldırıyor.'

Çocuklarıyla müzeyi gezen Devrim Yücel Besim, ziyaretten çok keyif aldığını belirtti. Besim, 'Çocuklarımla birlikte gezmekten de çok keyif alıyorum.' dedi.

Kaynak: AA