TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'Üreticilerimizin çoğu, kurban pazarına getirdiği hayvanları sattı' 'Kurbanlık fiyatları, bayram öncesinde kamuoyuna açıkladığımız seviyelerde gerçekleşti. Bazı yerlerde bayramın ikinci gününden itibaren fiyat canlı kiloda 12 lira geriledi'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık satışlarının üreticiyi genelde memnun ettiğini bildirerek, 'Üreticilerimizin çoğu, kurban pazarına getirdiği hayvanları sattı.' ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Kurban Bayramı sonrasında ziraat odaları ve üreticilerle yaptıkları görüşmelerden, kurbanlık satışlarının üreticiyi memnun ettiği sonucunu çıkardıklarını belirtti. Üreticilerin çoğunun, kurban pazarına getirdiği hayvanlarını sattığını, genelde üreticinin elinde hayvan kalmadığını kaydeden Bayraktar, 'Bunda, kurbanlık hayvan ithalatının yapılmaması, fiyatların geçen yılki seviyelere yakın seyretmesi, dernek, vakıf ve marketlere yönelimin artması etkili oldu. Kurbanlık fiyatları, bayram öncesinde kamuoyuna açıkladığımız seviyelerde gerçekleşti, bazı yerlerde bayramın ikinci gününden itibaren fiyat, canlı kiloda 1-2 lira geriledi.' değerlendirmesinde bulundu.

Büyükbaş kurbanlıklarda hisse için ortak bulmakta zorlanılmasının alıcıları küçükbaş hayvana yönelttiğini tespit ettiklerine değinen Bayraktar, bu durumun küçükbaş kurban satışlarını artırdığını vurguladı. Fiyatların geçen yıla yakın, makul seviyelerde olmasının da talebi yükselttiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

'Hayvan satışlarının iyi olması, hayvanların üreticinin elinde kalmasını dolayısıyla tüccarın bu hayvanları ucuza kapatmasını engelledi. Erzurum gibi bazı illerimiz dışında üreticilerimizin elinde hayvan kalmadı ama elde kalan bu hayvanların da piyasada satılacağını, üreticimiz açısından sıkıntı oluşturmayacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı üreticilerin Et ve Süt Kurumuna hayvanlarını kestirmek için ciddi bir müracaatları olacağını düşünmüyoruz.'

Bayraktar, her yıl kurbanlık yerlerinin fahiş fiyatlarla kiralanmaması için yaptıkları uyarıların bu yıl bazı belediyeler tarafından dikkate alındığına dikkati çekerek, bazı belediyelerde başlangıçta 60 liraya kiralanan yerlerin ziraat odalarının girişimleri ve çabalarıyla 12-13 liraya kadar düşürüldüğünü de kaydetti.
Kaynak: AA