Türk Keneşi Üyesi Ülkelerin Dışişleri Bakanları, New York'ta Bir Araya Geldi

Türk Keneşi üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Birleşmiş Milletler'in (BM) 71. Genel Kurulu toplantısı kapsamında New York'ta bir araya geldi.

Türk Keneşinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Keneşi üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, Dönem Başkanı Kazakistan'ın Dışişleri Bakanı Erlan İdrissov'un ev sahipliğinde Kazakistan'ın BM Daimi Temsilciliğinde bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler'in 71. Genel Kurul Toplantısı çerçevesinde düzenlenen toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Idrissov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildayev ve Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Genel Sekreter Hasanov, Türk Keneşinin bölgesinde ve çevresinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla her türlü tedbiri alacağını belirterek, BM gündeminin öncelikli maddelerinin yakından takip edildiğini kaydetti.

Hasanov, katılımcılara Türk Keneşinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi diğer uluslararası kurumlarla ilişkileri hakkında da bilgi vererek, Ekonomik İşbirliği Teşkilatına gözlemci olan Türk Keneşinin, kapsayıcı ve işbirliği temelli yaklaşımı ve karşılıklı çıkarlar doğrultusunda ilgili uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini vurguladı.

Toplantıya katılan bakanlar, BM Genel Kurulu ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde gözlemci statüsü sağlanması ve AGİT’le ilişkilerin geliştirilmesi için Türk Keneşi tarafından atılan adımların memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Toplantıya katılan taraflar, Türk Keneşinin ilişkili kuruluşları olan Uluslararası Türk Akademisi, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ve Göçebe Medeniyeti Merkezi’ne yönelik konuları da ele aldı. Bakanlar, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak seçilen Kazakistan'ı tebrik etti.

Kaynak: AA