Topbaş, Büyükelçilerle Bir Araya Geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş:'Dünya ülkelerinin darbe ve terör gibi konularda ortak hareket etmesi gerekir'' Nesillerimizin geleceğini kaosa bırakmamak için geleceği beraberce barış ve huzur içinde hazırlamalıyız'.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünya ülkelerinin darbe ve terör gibi konularda ortak hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Topbaş, Ankara'da görev yapan büyükelçilerle çalışma toplantısında buluştu. 'Demokrasinin Korunmasında Yerel Yönetimlerin Rolü' temasıyla yapılan toplantıya, çok sayıda ülkenin büyükelçisi, yabancı misyon temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

Darbe girişimini anlatan sunumla başlayan toplantıda konuşan Topbaş, dünyanın huzuruna, barışına katkı sunmak için Türkiye'de görev yapan büyükelçilerle paylaşımda bulunmayı çok önemsediklerini belirterek, UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı olarak BM'de yapılan toplantılarda dünyanın barış ve huzuru için yerel yönetimlere daha çok destek verilmesi gerektiğini söylediğini kaydetti.

Sürdürülebilir bir kalkınma ve küresel barış için yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Topbaş, yerel yönetim olarak herkese eşit mesafede hizmet etmeye önem verdiklerini ve siyasi mülahazaları bir tarafa bırakarak çalıştıklarını ifade etti.

Topbaş, bu yılki yatırım bütçesinin 5,5 milyar dolar olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin günü gelmiş borcu bulunmadığını ve çok ciddi projeler üretmeye devam ettiğini dile getirerek, 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde 241 vatandaşın şehit olduğunu, İBB'nin önünde de 17 kişinin öldürüldüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın net duruşu ve vatandaşların demokrasiye sahip çıkmasıyla bu hain girişimi bertaraf ettiklerinin altını çizen Topbaş, şunları kaydetti:

'Masum insanları kalleşçe hedef almak nasıl değerlendirilir, bunun izahı mümkün değil. Ancak darbe girişiminin ardından Türkiye çok çabuk toparlandı. Yatırımlar devam ediyor ve enflasyon yaşamadık. İBB olarak da metrolar dahil yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz. Belediyemize kadar gelerek bize destek veren yabancı misyon temsilcilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Geçmişte İstanbul'un denizleri ve dereleri kirletildi. Temizlemek bize nasip oldu. Terör de kirlenen denizler gibi büyüdükçe herkesi rahatsız eder hale geldi. Bu sebeple bütün dünya ülkelerinin darbe ve terör gibi konularda ortak hareket etmesi gerekir. Nesillerimizin geleceğini kaosa bırakmamak için geleceği beraberce barış ve huzur içinde hazırlamalıyız. Bizim esasında konuşmamız gereken gezegenimizin geleceğidir. Ekolojik kıyameti, göç dalgalarını, dünyadaki yüzer gezer nüfusu konuşmalıyız. Türkiye 2,5 milyon Suriyeliye kapısını açtı. İstanbul'da 600 bin Suriyeli var ve rahat yaşamaları için her türlü desteği veriyoruz. UCLG olarak dünyadaki bütün yerel yönetimlerle temasa geçerek kalkınma ve dünyanın geleceği için ne yapmamız gerektiğini konuşuyoruz.'

Topbaş, eğer Afrika gelişirse, Suriye'de savaş sona ererse göçün de biteceğine işaret ederek, doğru şehirleşmeyle kentlerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Teknolojik olarak hızla gelişen ve küreselleşen dünya kaynaklarının nasıl adaletli paylaşabileceğinin konuşulmasının önemine dikkati çeken Topbaş, 'Yerel yönetimler ve hükümetler dünyanın geleceği konusunda daha hassas olmalıdır. Çünkü kaderlerimiz birbirine bağlı. İnanıyorum ki insanlık artık bunların farkında ve bu ortak sorunlara karşı ortak akıl üreteceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçileri gelecek baharda İstanbul'a davet eden Topbaş, elçilere kenti gezdirmekten mutluluk duyacağını da sözlerine ekledi.

Buluşmada söz alan büyükelçiler de 15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimini kınayarak, Türkiye'nin, Türk demokrasisinin yanında olduklarını belirtti.

Topbaş, toplantının ardından Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ile bir görüşme yaptı.

Kaynak: AA