Meslekten İhraç Edilen Hakimlerin Yargılanması

'Paralel Yapı' soruşturmaları kapsamındaki tutuklular hakkında tahliye kararı veren eski hakimler Özçelik ve Başer'in Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılanmasına devam edildi

'Paralel Yapı' soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandığı davaya devam edildi.

Yargıtay konferans salonundaki duruşmada heyete, Yargıtay 16. Ceza Dairesi Üyesi Muhsin Şentürk başkanlık etti.

Sincan F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Metin Özçelik ve Mustafa Başer, salona jandarma eşliğinde getirildi.

15 Temmuz'dan sonra yapılan ilk duruşmada, sanık avukatlarından Celal Sis, Nermin Sis, Ceylan Güvenç ve Özlem Mert Özkayhan'ın vekillikten çekilmeleri nedeniyle avukatlar Semra İşler Albayrak ve Önder Durdu salonda hazır bulundu.

Duruşma, sanık Özçelik'in savunmasıyla kaldığı yerden devam etti.

Özçelik, hakim olarak verdiği mahkeme kararı nedeniyle yargılandığını savunarak, kimseden talimat almadığını, yalnızca vicdani kanaatine göre karar verdiğini ileri sürdü.

Hakkında başlatılan soruşturma ve kovuşturma işlemlerinde usul eksiklikleri bulunduğunu savunan Özçelik, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da (HSYK) soruşturma sırasında 'kafasına göre takıldığını' iddia etti.

Özçelik savunmasında, Avrupa Hakimleri Danışma Konseyi ve Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupa Yargıçlar Birliğinin (MEDEL), tutuklanmalarının ardından hazırladığı raporlardan alıntılar okudu.

Hakkındaki yargılanmanın başladığı ilk duruşmadan bir gün önce Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında 'kabul edilemezlik' kararı verildiğini, duruşmanın başladığı gün ise HSYK tarafından meslekten ihraç edildiğini hatırlatan Özçelik, 'İhraç edildiğimizi duruşma sırasında internetten öğrendik. Anladığım kadarıyla kurumlar, hiçbir tereddüt kalmasın diye, sizin karar vermenize yardımcı olmak için çalışıyor.' dedi.

HSYK'nın, hakkında verdiği ihraç kararının karşı oylarından bölümler okuyan Özçelik, karara muhalif kalan iki eski HSYK Üyesi Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik ile Anayasa Mahkemesi kararına muhalif kalan eski Üye Erdal Tercan'ın meslekten atılarak, tutuklandıklarını hatırlattı.

Metin Özçelik, bireysel başvurusunun kabul edilmemesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, 'haksız tutuklama' ve 'uzun tutukluluk' nedeniyle iki ayrı başvuru yaptığını da söyledi.

Terör örgütünden talimat aldığı, terör örgütü üyesi olduğu gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldığını belirten Metin Özçelik, 'Verdiğim karar dışında, bu suçlamaları kanıtlayacak tek bir somut delil yok.' diye konuştu.

Duruşmaya öğle arası verildi.
Kaynak: AA