Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması (3)

'Vergi uyumunu ne kadar iyi yapan varsa benim ona o kadar titizlenmem lazım. Onun için dedik ki 'Vergisini süresinde ödeyene ilave indirim verelim.' Başka şeyler de yapmamız lazım. İhracat yapana yeşil pasaport var da vergisini ödeyene yok mu? Onu da konuşmamız lazım' 'Maliye idaresi olarak bizim geçmiş 5 yılla değil, bugünle ilgilenmemiz lazım. Onun için başka ülkelerde de uygulamaları var, inşallah vergi inceleme süresini 3 yıla süratle indireceğiz. Bu, hem mükelleflerimiz için ciddi anlamda geriye dönük belirsizliği ortadan kaldıracak hem de maliye idaresi daha etkin bir denetim ortamını oluşturacak'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Vergi uyumunu ne kadar iyi yapan varsa benim ona o kadar titizlenmem lazım. Onun için dedik ki 'Vergisini süresinde ödeyene ilave indirim verelim.' Başka şeyler de yapmamız lazım. İhracat yapana yeşil pasaport var da vergisini ödeyene yok mu? Onu da konuşmamız lazım.' dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Ağbal, son dönemde yaptıkları düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Şirket kurmak için yapılan işlem sayısını 8'den 3'e, şirket kurma gün sayısını da 7,5 günden 2,5 güne indirdiklerini ve şirket kurma maliyetini de bin 100 liradan 300 liraya kadar düşürdüklerini anlatan Ağbal, bu düzenlemelerin Türkiye'yi uluslararası alanda iyi duruma getireceğini kaydetti.

Ağbal, uluslararası yatırımları Türkiye'ye kazandıracak düzenlemeler de yaptıklarına dikkati çekerek, 'Kocaeli, bölgesel yönetim merkezleri için İstanbul'dan sonra ikinci adaydır. Yani Türkiye, artık hem bölgesinde hem de global networkte önemli bir yere sahip. Biz dedik ki 'Eğer global şirketler Türkiye'de bölge merkezleri kurarlarsa vergi yok, çalışanlarına vergi yok. Yeter ki gelin bölgesel merkezlerinizi burada kurun.' Ekonominin niteliksel dönüşümünü sağlamak için en fazla önem verdiğimiz konulardan birisi de bu.' diye konuştu.

Yaptıkları düzenlemelerin her birisinin, yatırımcılara dokunan üretim ve yatırım maliyetlerini aşağıya çeken, işletmelerin verimliliğini arttıran düzenlemeler olduğunu vurgulayan Ağbal, 'Ama reform gündemimiz var. Sadece konu maliyet, verimlilik konusu değil. Mutlaka ve mutlaka demokrasi ve hukuk devletini daha da güçlendirmemiz lazım.' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, 15 Temmuz darbe girişiminin bu ülkenin demokrasisine karşı, kutlu hedefine karşı işlenmiş alçakça bir darbe girişimi olduğunu belirterek, 'Buna karşılık daha fazla demokrasi diyoruz, daha fazla hukuk devleti diyoruz. İnşallah bu konuda da yasal düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz lazım'

Mesleki eğitimde insan bulamadıklarını ve bunun kendilerini derinden üzen bir konu olduğunu dile getiren Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dolayısıyla, mutlaka ve mutlaka ortaöğretimde, yükseköğretimde çok daha radikal düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Özellikle biz organize sanayi bölgelerinde bu eğitim teşviğini getirdik. Biz bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Hükümet olarak özellikle eğitimde özel sektörün payını arttırmak istiyoruz, bu konuda teşvikleri arttırmak istiyoruz. Yani burada, biz bu teşviği getirdiğimiz zaman OSB'ler bünyesinde çok güzel örnekler çıktı. Çünkü özel sektör insanı nasıl yetiştireceğini biliyor. Onun için bizim ne yapıp yapıp eğitimi artık kamu eliyle olan bir iş olmaktan çıkarıp, özellikle mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz lazım ki ihtiyaç neyse ona uygun bir eğitim ortamını oluşturalım.'

Ağbal, mecliste Gelir Vergisi Kanunu ile Vergi Usül Kanunu düzenlemelerinin bulunduğunu hatırlatarak, yaptıkları çalışmaların temelinde mükellef haklarını güçlendirmek, vergiyi tabana yaymak ve özellikle kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek olduğunu anlattı.

- 'Vergi inceleme süresi 3 yıla düşecek'

Vergi incelemede 5 yılın çok uzun olduğunu, bir mükellefin geçmiş 5 yılını sürekli kafasında sorun etmesinin doğru olmadığını vurgulayan Ağbal, 'Maliye idaresi olarak bizim geçmiş 5 yılla değil, bugünle ilgilenmemiz lazım. Onun için başka ülkelerde de uygulamaları var, inşallah vergi inceleme süresini 3 yıla süratle indireceğiz. Bu hem mükelleflerimiz için ciddi anlamda geriye dönük belirsizliği ortadan kaldıracak hem de maliye idaresi daha etkin bir denetim ortamını oluşturacak.' ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, vergi incelemelerinde mükellefin, incelemenin başladığı andan son ana kadar her aşamada bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

'Mükelleften kaçıra kaçıra tutanak tutma, mükelleften kaçıra kaçıra rapor yazma, son anda mükellefin önüne sürpriz raporlar koyma dönemini kapatacağız. Ben devlet olarak samimi olacağım, devlet olarak vatandaşa karşı dürüst olacağım, vatandaşa imzalattığım tutanağın ne manaya geldiğini ona söyleyeceğim. 'Sen bu tutanağa hele bir imza at da bakalım bu şeyden ne çıkar bahtına' olmaz. Dolayısıyla, her aşamada mükellefin vergi incelemeleri sırasında bilgi sahibi olmasını sağlayacağız. Bu konuda yönetmelik değişikliği çalışmamızı tamamladık, arkadaşlarım bana getirdiler, süratle inşallah onu yayınlayacağız. Biz burada ne kadar inceleme sırasında mükellefe hesap veren olursak vergi incelemeleri de o kadar titiz olur. Burada şöyle bir klasik anlayış var, 'Raporu yazayım vatandaş gitsin mahkemede hakkını arasın.' Hiç hayatınızda mahkemeye gittiniz mi? Hiç hayatınızda mahkemeye gitmenin ne olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsun. Bilmiyorsan mükellefin mahkemeye gitmesinin sonuçlarını bir düşün bakalım. Dolayısıyla bütün bu anlayışları inşallah gelir idaremizde ve vergi denetim kurulunda değiştireceğiz.'

- Dürüst mükellefe yeşil pasaport önerisi

Gönüllü vergi uyumunu teşvik etmeleri gerektiğine işaret eden Ağbal, 'Vergi uyumunu ne kadar iyi yapan varsa benim ona o kadar titizlenmem lazım. Onun için dedik ki 'Vergisini süresinde ödeyene ilave indirim verelim.' Başka şeyler de yapmamız lazım. İhracat yapana yeşil pasaport var da vergisini ödeyene yok mu? Onu da konuşmamız lazım.' şeklinde konuştu.

Ağbal, kayıt dışında kalmak kayıt içinde kalmaktan daha az maliyetli ise herkesin kayıt dışında kalacağını ifade ederek, 'O zaman kayıtlı olmayı daha cazip hale getirmemiz lazım, kayıtlı olmayı daha çok desteklememiz lazım. Burada inşallah çalışıyoruz, çok daha başka önerilerimiz olacak. Önümüzdeki dönemlerde hep beraber göreceğiz. Kayıtlı olmak, dürüst mükellef olmak bu ülkede ödüllendirilecek, teşvik edilecek ve desteklenecek. O zaman inanıyorum ki maliye idaresi daha fazla vergi toplayacak daha fazla destek görecek vatandaş da vergisini verirken o kadar mutlu olacak.' dedi.

Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal, daha sonra Kocaeli Sanayi Odası ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen Türk Süsleme Sanatı Sergisi'nin açılışını yaptı.

(Bitti)
Kaynak: AA