Kömür Dağıtımında Usulsüzlük İddiasına İlişkin Dava

Ankara'nın Mamak ilçesinde dar gelirli vatandaşlara kömür dağıtımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Mamak Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Özarslan ile dağıtıcı firmanın Genel Müdürü Günday'ın yargılanmasına başlandı.

Ankara'nın Mamak ilçesinde dar gelirli vatandaşlara kömür dağıtımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Mamak Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Orhan Özarslan ile dağıtıcı firmanın Genel Müdürü Uğur Günday'ın yargılanmasına başlandı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Özarslan ve Günay ile avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarını dinledi.

Vakıf Müdürü Özarslan, 2002'den beri vakıfta çalıştığını, 2006'da müdür olduğunu, kömür dağıtımının daha önce valilikçe gerçekleştirildiğini belirterek, bu işin 2010'dan itibaren kaymakamlıklara verildiğini söyledi.

Kamu İhale Kurumu ve vakfın mütevelli heyetince yapılan kömür dağıtım ihalesi sürecine ilişkin bilgi veren Özarslan, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Kömürlerin Manisa'nın Soma ilçesinden kamyonlarla getirilip Ankara'da dağıtıcı firmanın kamyonlarına yüklendiğini, ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi ve kömürün nakil süreciyle ilgisinin bulunmadığını anlatan Özarslan, 'Yirmibeşer kiloluk çuvallara doldurulan kömür, Manisa'dan tonaj usulüyle gelir, vatandaşlara torba olarak dağıtılır. Çuvallar tartılmadan doldurulduğu için genellikle 25-30 kilo ağırlığa sahip. Çuval bazında dağıtım yaptığımız için bazı vatandaşlar verilmesi gerekenin üstünde kömür almış oluyor. Bu nedenle bir kömür açığı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bazı vatandaşlara da kömür verilemiyor. İddianameye konu olan kömür açığı bu şekilde oluştu.' diye konuştu.

Dağıtıcı firmanın Genel Müdürü Günday da kamuya taşıma işi yaptıklarını, Soma'dan çıkarılan kömürü dağıttıklarını, Ankara'da dağıtım işinde karşılaşılan sorun nedeniyle Soma'dan gelen kamyonlarının günlerce kömür yüklü halde beklediğini, bu nedenle çok karlı olmamasına rağmen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının ihalesine katıldıklarını söyledi.

Günday, genel müdür olduğunu, bu ihaleyle firmanın müdürlerinin birinin ilgilendiğini belirterek, ihaleyi takip eden Müdür Orhan Sökmen'in dinlenmesini istedi.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Edinim ifasına fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik ve zimmet suçlarını kapsayan iddianamede, Mamak'ta ihtiyaç sahibi bazı vatandaşlara kömür verilmediği halde verilmiş gibi gösterildiği, vatandaşlar adına sahte imzalar atıldığı ve bu yolla zimmete para geçirildiği öne sürülüyor.
Kaynak: AA