İngiliz Hükümetinin DAEŞ'le Mücadele Stratejisi Eleştirildi

İngiliz Parlamentosu Savunma Komisyonu raporu: 'İngiltere ve koalisyonun DAEŞ'le mücadele stratejisi Irak ve Suriye'de, DAEŞ'in toprak kaybetmesine odaklıdır. Bu gereklidir ancak yeterli değildir' '2015 yılının Aralık ayından bu yana İngiltere Irak'a 550 hava saldırısı düzenledi ancak bu sayı Suriye için sadece 65 oldu'

İngiliz Parlamentosu Savunma Komisyonu, hükümeti terör örgütü DAEŞ'le mücadelesinde siyasi bir strateji yürütememekle ve geçen yılın sonundan bu yana Suriye'ye sadece 65 hava saldırısı düzenlemekle eleştirilerek, DAEŞ'le mücadele stratejisini gözden geçirmeye çağırdı.

Komisyon, İngiltere'nin Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı şimdiye kadar yürüttüğü askeri operasyonlarla ilgili rapor yayımladı.

Raporda, DAEŞ'ten bazı bölgelerin geri alınmasının memnuniyetle karşılandığı bildirilse de hem Irak hem Suriye'de DAEŞ'le mücadelede hükümetin bir siyasi stratejisinin bulunmaması eleştirildi. 2015 yılının Aralık ayından bu yana İngiltere'nin Irak'a 550 hava saldırısı düzenlediği ancak bu sayının Suriye için sadece 65 olduğu belirtildi.

11 üyeli komisyon raporunda İngiliz hükümetinin, hangi Suriyeli muhalif grupları desteklediğinin listesine ulaşılamadığı da kaydedildi. Raporda, 'Savunma Bakanlığıyla yoğun yazışmalarımız sonucu komisyon, hükümetin Suriye'de hangi grupları desteklediği listesine ulaşamamıştır. Resmi bir liste olmadığı için bilgileri başka kuruluşlardan temin ettik. Bazı gruplar örtüşse de muhalif grupların siyasi ve dini motivasyonlarına ilişkin bir fikir birliği bulunmamaktadır.' ifadelerine yer verildi.

İngiliz hükümetinin DAEŞ'le mücadele stratejisinin yeterli olup olmadığı da sorgulandı ve DAEŞ kaynaklı yeni tehditlere karşı hükümete stratejisini gözden geçirmesi tavsiye edilen raporda, şunlar kaydedildi:

'İngiltere ve koalisyonun DAEŞ'le mücadele stratejisi Irak ve Suriye'de, DAEŞ'in toprak kaybetmesine odaklıdır. Bu gereklidir ancak yeterli değildir. DAEŞ, El Kaide'de olduğu gibi uluslararası bir örgüt haline gelirse, İngiliz hükümetinin yaklaşımını değiştirmesi gerekmektedir. Örneğin, DAEŞ Ortadoğu'da yenilgiye uğratılsa bile, Afrika'daki varlığını güçlendirirse mevcut stratejinin revizyona ihtiyacı olacaktır. '

Savunma Komisyonunun Başkanı Julian Lewis ise raporla ilgili, 'DAEŞ'le mücadele özellikle Irak'ta önemli ilerlemeler kaydedilse de Suriye'deki durum çok daha karmaşık. DAEŞ'in her iki ülkeden de defedildiğini farz edelim. Bir sonraki aşamaya odaklanmamız gerekiyor.' dedi.

Kaynak: AA