İl Halk Sağlığı Müdürü Tepe Açıklaması

'Prostat kanseri Türkiye'de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür'.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tepe, prostat kanserinin Türkiye'de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, prostatın erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi olduğunu belirtti.

Prostat kanserinin erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Tepe, şunları kaydetti:

'Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.İdrar yapmaya başlamada zorlanma veya yapamama, az miktarda ve kesik kesik idrar yapma, ani idrara sıkışma, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma veya ağrı, idrarda kan görülmesi, sırt bölgesi, kalçalar veya uyluk ağrıları ya da hareket güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu ve benzeri şikayetleri olanlar hemen prostat kanseri olduğu hususunda endişeye kapılmasınlar. Çünkü bu durum genelde kanser harici prostatın iyi huylu büyümesi de olabilir. İlimiz hastanelerinde çok değerli üroloji uzmanlarımız var olup bu şekilde şikayeti olanların mutlak suretle bu hekimlerimize başvurmasını şiddetle tavsiye ederiz.'

Tepe, tüm kanserlerde olduğu gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının prostat kanseri riskini azaltığını belirterek, 'Bunun yanında birinci derece akrabalarınız arasında prostat kanseri görülen varsa siz de risk altında olabilirsiniz. 40 yaşınızdan itibaren düzenli olarak üroloji hekiminize giderek muayene olmanızı tavsiye ederiz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA