CHP'li Altay, Özel Okul Teşviklerini Sordu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, özel okullar için verilen eğitim öğretim teşvikini sordu.

Altay, özel okullardaki destek teşviklerine ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesini, Meclis Başkanlığına sundu.

Önergede, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan 'Eğitim ve Öğretim Desteği' kapsamında 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 250 bin, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 230 bin ve bu eğitim-öğretim yılında ise 74 bin 983 öğrencinin teşvik sisteminden yararlandığı belirtildi.

'Kamuoyunda oluşturulan özel okula giden ailelere teşvik gibi sunulan bu proje üçüncü yılı itibariyle iflas noktasına gelmiştir. Çünkü bu yıl 578 bin 760 öğrenci teşvikten yararlanmak için başvuru yapmış ancak başvuranların yüzde 13’ü bu sistemden yararlanabilmiştir.' ifadesi kullanılan önergede, şunlar kaydedildi:

'Başlangıçta yanlış kurulan ve maddi olanağı iyi olan aileleri destekleyen bir proje olan bu destek programdan yoksul ve dezavantajlı aileler hiçbir şartta yararlanamamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı varsıl aileleri destekleyerek adeta 'çocuğunuzu bizde okutmayın, özel okulda okutun bize de maliyeti olmasın' şeklinde bir anlayışa bürünmüştür. Eğitim ve Öğretim Desteği projesi Milli Eğitimin temel ilkelerinden olan fırsat ve olanak eşitliğine de açıkça aykırı bir uygulamadır.'

Önergede, destekten yararlanan ailelerin gelir gruplarına göre dağılımı, destek programından yararlanacak okulların hangi kriterlere göre belirlendiği, kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan FETÖ okulları olarak bilinen özel okulların bu destekten yararlanıp yararlanmadığı, bu sistemin kamu okullarının maliyetine yansıması ile özel okullar için ailelere maddi destek verilirken, çocuklarını özel okulda okutamayanlardan çeşitli kalemlerde okullara bağış-aidat ve benzeri şekilde para toplanmasının gerekçesinin ne olduğu soruları da yer aldı.

Kaynak: AA