Büyükşehir'den Çocuklara 'Oyun Terapisi'

Antalya Büyükşehir Belediyesi, çocuğun gelişimini etkileyen psikolojik, davranışsal ve duygusal problemlerini belirleyip ortadan kaldırmak için ‘Oyun Terapisi’ yöntemini kullanıyor.

Büyükşehir'den Çocuklara 'Oyun Terapisi'
Antalya Büyükşehir Belediyesi Haşim İşcan Aile Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezi, okul öncesi eğitimi öğrencileri ve engelli çocukların, iç dünyalarındaki sıkıntılarını ve davranışlarına yansıyan sorunlarını ‘Oyun Terapisi’ ile çözüyor. Terapistler oyuncaklar aracılığıyla çocukların sorunlarını, iç dünyasındaki sıkıntılarını tespit ederek, çözümü için çocukları uzmanlara yönlendiriyor.

Çocukların her türlü sorunu tespit ediliyor

Oyun terapisi ile çocukların duyguları, temel ihtiyaçları, sevgi ve nefretleri, saldırganlıkları ve birçok davranışın altında yatan temel nedenleri öğrenilerek, çocukların duygusal dünyalarına giriliyor, sorunlarına yardımcı olunuyor. Çocukların dili, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, sosyal içe kapanıklık, güven eksikliği, depresyon, sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları, boşanma sonrası yaşanan adaptasyon sorunları, aile içi şiddet, cinsel-fiziksel istismar, saldırganlık, davranış problemleri, tikler, bağlanma problemleri oyunla çözümleniyor.

Oyuncaklar ile duygu ve düşünceler ifade ediliyor

Haşim İşcan Aile Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezi Oyun Terapisti Emel Samancıoğlu, Oyun Terapisi odasında kullanılan oyuncakların belirli kriterler çerçevesinde özel olarak seçildiğini belirterek, “Çocukların kendilerini en iyi ve en güzel ifade ettikleri ortam oyundur. Çocuk iç dünyasını oyunla dışa vurur. Çocuğunuzun hangi oyuncağı en çok sevdiğinden tutun, kendi kendine nasıl oyunlar ürettiği, hangi oyuncak nesnesine bağlı olduğu, bize ruh sağlığıyla ve sıkıntılarıyla ilgili çok önemli ipuçları verir. Örneğin çocuk oyun eviyle oynarken aile içi dinamikleri yansıtırken, hayvanlarla oynadığında arkadaş ilişkileriyle ilgili yaşadıklarını ortaya koyabilir. Hayvanları dizerken koyduğu şekil ile aile içinde yaşadığı sıkıntılar tespit edilebilir” şeklinde konuştu.

Bilinç dışı sıkıntı olabilir

Oyun Terapisi bilinç dışı sıkıntıları da ortaya çıkarabildiğini anlatan terapist Emel Samancıoğlu, “Herhangi bir sorun fark edilmese bile, çocuğun bilinç dışında bir sıkıntı olabilir. Örneğin çocuk ilgi görmediğini düşünüyor, bir şeyden korkuyor, kardeşini kıskanıyor. En kötüsü cinsel istismar yaşamış olabilir. Bunları, oyun terapisiyle ortaya çıkarıp çözüm üretmek mümkün” dedi.

Kaynak: İHA