Bursa'da 'Otomotiv Test Merkezi Projesi'nde Sona Doğru

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Şahin: 'Eğer teknik olarak süre akamete uğramadan devam ederse beklentimiz o ki bahar aylarında buranın temeli atılacak'.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde yapılması planlanan 'Otomotiv Test Merkezi Proje'sinde sona yaklaşıldığını belirterek, 'Eğer teknik olarak süre akamete uğramadan devam ederse beklentimiz o ki bahar aylarında buranın temeli atılacak' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi'nin Otomotiv Sektör Kurul Toplantısı'na katılan Şahin, burada yaptığı konuşmada, Bursa'nın 2 otomobil, birçok otomotiv yan sanayi tesisi, otobüs, küçük hafif ticari araç fabrikalarına sahip, Türkiye'de ve Avrupa'nın doğusunda özellikle ciddi bir otomotiv üretim merkezi olduğunu söyledi.

Dünyada 7 tane otomotiv test merkezinin bulunduğunu belirten Şahin, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde TSE'ye verdiği görevlendirmeyle 'biz kendi ürettiğimiz otomobilleri, kendi ürettiğimiz otomotiv yedek sanayi parçalarını ve geliştirdiğimiz ürünlerin Ar-Ge'si ve testlerini kendi ülkemizde yapalım' talimatıyla TSE bu konuda çalışmaya başladı.' diye konuştu.

Şahin, bu talimatın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı TSE'ye verilmesi sonrası kendilerinin Bursa milletvekilleri olarak 24. dönemde harekete geçtiklerini dile getirerek, 'Birçok il bu konuya talip oldu yer olarak. Özellikle biz bu konuda çok asıldık. Bursa'nın otomotivin başkenti olmasından dolayı diğer illerin bu yatırımı almasından hakikaten çok hicap duyardık ve sonuçta kararın Bursa'da olmasını sağladık' ifadelerini kullandı.

Otomotiv Test Merkezi'nin Bursa'ya yapılması konusunda dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın çok büyük desteğini gördüklerini anlatan Şahin, ardından yeni Bakan Faruk Özlü'nün de bu desteği sürdürdüğünü belirtti.

Şahin, merkezin coğrafi şartlarının belli stabilitede bulunması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

'Bu şartlara da en uygun yer Bursa'da Yenişehir. Burada 4 bin 200 dönümün üzerinde alan kamulaştırılarak TSE'ye devredildi. Şu anda bunun yapımıyla ilgili projelendirme çalışması bitti. İnşallah çok yakın zamanda teknik olarak yaklaşık maliyet çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık maliyet çalışmalarından sonra da ihale günü alınacak ve ihale yapılacak. Sonrasında da çok yakın zamanda eğer teknik olarak süre akamete uğramadan devam ederse beklentimiz o ki bahar aylarında buranın temeli atılacak. Çünkü bu milli bir proje, aynı zamanda yerli bir proje. Yerli ve milli olması nedeniyle de kendi ürettiğimiz ürünlerin otomotiv ürünlerinin test edilmesi sadece binek otomobillerin değil Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de kullanmış olduğu araç ve gereçlerin de test edilmesi burada mümkün olacak.'

Merkezle ilgili bir önemli gelişmenin daha olduğunu ifade eden Şahin, 'Burada yaklaşık 300 dönümlük alan da sonradan kamulaştırmaya eklendi, burada da 'Teknokent' oluşturulacak. Dolayısıyla Bursa şu ana kadar otomotivin başkentiydi bu tesisle de kalıcı olarak başkent olmaya devam edecek ve yeni yatırımların da çekim merkezi olacak.' dedi.

- 'TSE'nin asli görevi stantları hazırlamak'

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Demir de kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Vatandaşların markette veya herhangi bir yerde yanlış gördüğü her şeyden TSE'yi sorumlu tuttuğunu ancak TSE'nin asli görevinin standart hazırlamak olduğunu bildiren Demir, şunları ifade etti:

'TSE, piyasada üretilen ürünlerin, yapılan işlerin, standartlarını yazar, uygulayıcı ve denetleyiciler bunlarla ilgili iş yapar. Yani kontrol etme yetkisi TSE'de değildir. Vatandaş yanlış gördüğünde bizi arıyor 'bu niye yanlış' diyor. Kaldı ki TSE'nin asli görevi stantları hazırlamak. İçtiğimiz sudan, soluğumuz havaya, giydiğimiz, yediğimiz her şeyle ilgili standart hazırlamak. Bu bizim görevimiz. Standart hazırlarken de ilgili sektörün bununla ilgili duyarlı olması lazım.'

Demir, Yenişehir'de yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi'nin çok önemli bir proje olduğuna değindi.

Bu projede üstün vasıflı mühendislerin çalışacağını, buranın bir araştırma ve sertifikasyon merkezi olacağını vurgulayan Demir, merkezi dünyadaki diğer 7 merkezden ayıracak en önemli özelliğin de araçların ömür testlerinin yapılacağı pist olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA