Başbakan Yıldırım Açıklaması (2)

'Sadece geçici köy korucularının konularını takip etmek, sorunlarını çözmek üzere bir daire başkanlığı kurduk. Bu daire başkanlığının işi, geçici köy korucularının her türlü konularıyla yakından ilgilenmek, sorunlarını çözmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve terörle mücadele konusunda büyük bir kahramanlık ve fedakarlık gösteren bu insanların, buna benzer mağduriyetleri yaşamalarının önüne geçmek' 'Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek, yenmek için bir mücadeleye girilmez. Eğer bir terör örgütünü kullanarak bir başka terör örgütünü yok etmeye çalışırsanız sonra kullandığınız terör örgütü de başınıza bela olur. Amerikalılara bunu biz açıkça söyledik ve bu konudaki hassasiyetimizi de bildirdik. Eğer halen böyle bir kararın arkasındalarsa bunu ancak esefle karşılarız' '(Mini anayasa çalışması) Bu bağlamda hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Sayın Bahçeli ile görüşme yapma ihtiyacı var. Görüşüp bu konuyu da öyle yahut böyle bir karara bağlamamız yerinde olur'

Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanlığı bünyesinde sadece geçici köy korucularının konularını takip etmek, sorunlarını çözmek üzere bir daire başkanlığı kurulduğunu belirterek, 'Bu daire başkanlığının işi, geçici köy korucularının her türlü konularıyla yakından ilgilenmek, sorunlarını çözmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve terörle mücadele konusunda büyük bir kahramanlık ve fedakarlık gösteren bu insanların, buna benzer mağduriyetleri yaşamalarının önüne geçmek.' dedi.

Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi önünde, dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına ilişkin açıklama yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'Kredi kartıyla gıda alımında taksitlendirme olacağı konuşuluyordu. Böyle bir şey var mı?' sorusuna Yıldırım, 'Hayır, olmayacak.' yanıtını verdi.

Yerli elektronikler için taksit sayısına yönelik bir düzenleme olup olmadığının hatırlatılmasına ilişkin Yıldırım, bu konuda bir düzenleme yapıldığını, yerli elektroniklerin teşvik edilmesi konusunda tedbirler alındığını ifade etti.

Kredi kartlarının borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik, 'Bu konu ciddi bir boyutta mı? Elinizde bir rakam var mı?' sorusu üzerine Binali Yıldırım, 'Rakamlar var ama şu anda ezberimde değil. Şu kadarını söyleyeyim; takipteki alacaklar yüzde 4 seviyesinde toplam kullanımın. Öyle çok büyük oranlar değil ama yine de bir sıkışıklık var. Onu rahatlatmış olacağız.' karşılığını verdi.

- 'Böyle bir yasal boşluk var'

'Doğu ve Güneydoğu bölgesinde terörle mücadelede önemli rol üstlenen geçici köy korucularına yönelik bir çalışma var mı?' sorusunu Yıldırım, şöyle yanıtladı:

'Geçen Diyarbakır programımızda geçici köy korucularıyla kapsamlı bir toplantı yaptık. Onların dernekleri var, ekip başları var, konfederasyonları var. Onların sorunlarını kapsamlı olarak dinledik ve bunun üzerine söz vermiştik. Adımını da attık. O adım şu; köy korucuları, malum bugün de Eruh'ta bir köy korucumuz şehit oldu, Allah'tan rahmet diliyoruz, bunlar jandarma ve polisle beraber terörle mücadele yapıyorlar. Ancak talepleri şu; 'Jandarmanın sahibi var, polisin sahibi var. Biz de İçişleri Bakanlığı bünyesinde gözüküyoruz ama bizi tam olarak Bakanlık sahiplenmiyor. Kendimizi bu konuda biraz öksüz, yetim hissediyoruz.' diyorlar. Hakikaten bunu biz de inceledik. Böyle bir yasal boşluk var. Bunun üzerine İçişleri Bakanımız hemen çalışmaları başlattı. Sadece geçici köy korucularının konularını takip etmek, sorunlarını çözmek üzere bir daire başkanlığı kurduk. Bu daire başkanlığının işi, geçici köy korucularının her türlü konularıyla yakından ilgilenmek, sorunlarını çözmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve terörle mücadele konusunda büyük bir kahramanlık ve fedakarlık gösteren bu insanların, buna benzer mağduriyetleri yaşamalarının önüne geçmek.'

- 'Bir düzenleme gerektirecek aciliyette değil'

'Market alışverişinde kredi kartının taksitlendirilmesi konuşuluyordu. Siz olmayacağını söylediniz. Bunun sebebi nedir?' sorusu üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

'Gıda alımları yani diyelim ki gittiniz bir ekmek aldınız veya bir yerde yemek yediniz. Bizim alışkanlıklarımızda, geleneğimizde bunu taksitlendirme yok. Fazla kullanım da yok. Bu şekilde talepler tabii ki var ama bunlar bir düzenleme gerektirecek aciliyette ve boyutta değil. Onun için bunu kapsam dışı bıraktık.'

- 'Kısa sürede gerçekleşir'

'Bayram öncesi Sayın Kılıçdaroğlu sizden randevu talep etmişti. Bu hafta gerçekleşecek mi görüşme ya da önümüzdeki hafta ne zaman görüşeceksiniz?' sorusunu Yıldırım, 'Olur, gerçekleşir. Biz görüşeceğiz. Kısa sürede gerçekleşir.' şeklinde yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, görüşmenin bu hafta olabileceğini kaydetti.

'CHP lideriyle en kısa süre içinde görüşeceğinizi söylediniz. MHP lideriyle de bir görüşme yapmayı düşünüyor musunuz?' sorusu üzerine Yıldırım, şunları dile getirdi:

'Gayet tabii. Biliyorsunuz üç parti genel başkanları olarak bir karar aldık. En azından acil ihtiyaç niteliğindeki Anayasa'da değişiklik ihtiyacı var. Bu değişiklikleri bir uzlaşmayla yapalım. Bunun üzerine her partiden bir arkadaşımız görevlendirildi. Bizden Genel Sekreter Abdülhamit Gül Bey, diğer partilerden de arkadaşlarımız görevlendirildi. Bir süreden beri çalıştılar. Tabii bu çalışmanın tekrar genel başkanlar tarafından değerlendirilerek olurlarının verildikten sonra hayata geçirilmesi lazım. Bu bağlamda hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Sayın Bahçeli ile görüşme yapma ihtiyacı var. Görüşüp bu konuyu da öyle yahut böyle bir karar bağlamamız yerinde olur.'

- 'Biz bu konuda Amerika ile farklı fikirdeyiz'

ABD'nin terör örgütü YPG'ye DAEŞ'le mücadele çerçevesinde doğrudan silah yardımı yapacağı iddiası da sorulan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

'Biz bu konuda Amerika ile farklı fikirdeyiz. Amerika ile anlaşamıyoruz. Biz YPG olsun, PYD olsun, 'PKK'nın isim değiştirmiş uzantısıdır.' diyoruz. PKK ne ise bizim için YPG de odur, PYD odur. Kürt kardeşlerimizle bir alakası yok. Kürt kardeşlerimiz Suriye'de de yaşıyor, Türkiye'de de vatandaşlarımız var. Irak'ta da Kürt kardeşlerimiz var. Bunlarla ülkemizin, milletimizin hiçbir sorunu yok. Ancak bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek, yenmek için bir mücadeleye girilmez. Eğer bir terör örgütünü kullanarak bir başka terör örgütünü yok etmeye çalışırsanız sonra kullandığınız terör örgütü de başınıza bela olur. Amerikalılara bunu biz açıkça söyledik ve bu konudaki hassasiyetimizi de bildirdik. Eğer halen böyle bir kararın arkasındalarsa bunu ancak esefle karşılarız. Doğru bir iş değildir.'

- 'Zaman artık Suriye sorununun çözülme zamanı'

Bu durumun, Suriye'deki sorunu çözmeyeceğini, daha da karmaşık hale getireceğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Halbuki zaman artık Suriye sorununun çözülme zamanıdır, acil olarak çözülme zamanıdır. Bu konuda da bütün paydaşlara tarihi sorumluluk düşmektedir. Aksi halde her gün binlerce, onlarca masum insan hayatını kaybediyor. Binlerce insan evinden barkından, yerinden yurdundan oluyor, yollara düşüyor. Bu ızdırabı, bu dramı artık sona erdirmek hepimizin, Suriye'de söz sahibi olan bütün ülkelerin en öncelikli görevidir, sorumluluğudur diye düşünüyorum.'

Başbakan Yıldırım, hükümetin olağanüstü hal uygulamasını uzatıp uzatmayacağına yönelik soru üzerine, 'Olağanüstü hal devam ediyor, şartlar gerektirirse tekrar uzatılabilir.' dedi.

- Yedek vekil uygulaması

'Yedek vekil' uygulamasının yeni anayasa değişikliğinin içinde olup olmadığına ilişkin soruya karşılık Yıldırım, bunun yıllardan beri görüşülen bir konu olduğunu ancak şu anda mini anayasa değişiklik çalışmasında bulunmadığını bildirdi.

(Bitti)
Kaynak: AA