Aboneler, Elektrik Kesintisinin Sebebini 3 Dakikada Öğrenecek

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Yiğit: 'Müşterilerimizin yaşadığı sorunları biliyor ve bu sorunların çözümü için teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan faydalanıyoruz'.

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin (AEDAŞ) 'Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi' kapsamında, abonelerin elektrik kesintilerinin sebebi, yeri ve tahmini enerji verilme süresi gibi bilgileri 3 dakika içerisinde öğrenebileceği belirtildi.

AEDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, abonelerin planlı-plansız kesintilerden anında haberdar olması için Antalya'nın nüfusun en yoğun olduğu Muratpaşa ilçesindeki Altındağ, Bahçelievler, Bayındır, Deniz, Güvenlik, Meltem, Memur Evleri, Sedir, Soğuksu, Üçgen, Varlık, Yıldız mahallerini kapsayan pilot çalışma başlatıldı.

AEDAŞ'ın iki yıl önce başlattığı Entegre Bilişim Sistemleri kapsamındaki Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Projesi çerçevesinde, Akdeniz Bölgesi'nin dijital haritası çıkartıldı. AEDAŞ hizmet bölgesindeki orta gerilim şebeke envanteri tümüyle sayısallaştırılıp, sisteme aktarımı tamamlanarak, 17 bin 928 trafo, 419 bin 578 direk ve 360 bin 71 tüketici sayacı CBS'ye entegre edildi.

- 2017 sonunda tüm şebekeyi kapsama planı

Açıklamada görüşlerine yer verilen AEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, 2017 yılı sonuna kadar tüm şebeke varlıklarının sisteme dahil edilmesini ve abonelerin bu hizmetten yararlanmasını planladıklarını ifade etti.

Pilot bölgede abonelerin, bazlı elektriksel adreslemeyle hangi trafo, hat ve direkten beslendiği bilgisine ulaşılabildiği ve hızlı bir şekilde müşterilere hizmet sunulabildiğini vurgulayan Yiğit, 'Müşterilerimizin yaşadığı sorunları biliyor ve bu sorunların çözümü için teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan faydalanıyoruz. Muratpaşa bölgesinde başlattığımız çalışma da bunlardan biri.' değerlendirmesinde bulundu.

Yiğit, Antalya, Isparta ve Burdur'da 1 milyon 700 bin aboneye hizmet veren AEDAŞ'ın; müşteri memnuniyetini artırmak ve elektrik kesintilerini hızlıca tespit ederek, müşterilerini anında bilgilendirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti.

- Sistem nasıl işliyor?

AEDAŞ Genel Müdürlük binasında kurulan SCADA bölümünde tüm bölgeyi 7 gün 24 saat uzaktan izlemeye başlayan şirket, söz konusu mahallerde çeşitli nedenlerle yaşanan kesintilerin anında yerini ve sebebini belirleyebiliyor.

Yaklaşık 3 dakika içerisinde de o bölgede yaşayan ve mobil telefon bilgisi bulunan tüm abonelere kesintinin yeri, sebebi ve tahmini enerji verilme zamanı kısa mesaj yoluyla iletiliyor. Uzaktan kontrol ve hattı başka noktadan besleme imkanı sağlayan SCADA Kontrol Merkezi'nden kesintilere müdahale edilerek, birçok noktaya kısa sürede yeniden enerji sağlanıyor.
Kaynak: AA