Tunus-AB İlişkileri

TunusAB Parlamentolar Arası Ortak Komisyon Toplantısı düzenlendi.

Tunus parlamentosunda düzenlenen Tunus-Avrupa Birliği (AB) Parlamentolar Arası Ortak Komisyon Toplantısı'nda AB Tunus Derinlikli ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (ALECA) müzakerelerinin devamı konusunda ortak karar alındı.

Bugün başlayan Parlamentolar Arası Ortak Komisyon Toplantısı'nın ardından Tunus Parlamento Başkanı Muhammed Nasır ile AB Parlamentosu Ortak Komisyon Başkanı Piere Antonio Panzeri ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Tunus Parlamento Başkanı Nasır 'AB ile Serbest Ticaret Anlaşması ALECA'ya ilişkin müzakereler devam etmeli. Bu müzakereler her iki tarafın istekleri ve imkanlarına göre dengeli bir şekilde olmalıdır.' dedi.

Nasır, söz konusu ortak komisyon toplantısının, 14 Eylül'de AB Parlamentosu'nun Strazburg'da Tunus'a 500 milyon dolarlık yardım planını onaylamasının ardından gerçekleşmesinin çok yerinde olduğuna dikkati çekti.

AB Parlamentosu Ortak Komisyon Başkanı Panzeri de 'İşsizlik, istikrar, güvenlik ve terörle mücadele gibi ortak siyasi ve ekonomik sorunlar bulunuyor. Bu önemli sorunların Serbest Ticaret Anlaşması ALECA'nın çerçevesinde çözülmesi gerekiyor.' diye konuştu.

Tunus ile AB arasında Serbest Ticaret Anlaşması ilk kez 1995 yılında imzalanmıştı. Geçen sürede bazı müzakereler yapılmış 14 Ocak Devrimi'nin ardından 2012 yılında ALECA anlaşmasına yeniden hız verilmişti. Son olarak 18 Nisan'da Tunus'ta yürütülen müzakerelerde tarım, hizmet sektörü ve bankacılık alanlarında görüşmeler yapılmıştı.

Tunus'ta muhalefet kanadı, söz konusu serbest ticaret anlaşmasının ülkeye fayda getirmeyeceği ve AB'nin görüşmelerde kendi menfaatleri üzerinde ısrarcı olduğunu savunarak müzakerelerde dikkatli olunması çağrısında bulunmuştu.
Kaynak: AA