Tayland'da İngiliz Aktiviste Ceza

Hall, göçmen hakları üzerine yaptığı araştırmanın bir şirketi karaladığı suçlamasıyla 3 yıl tecil edilmiş ceza aldı.

Tayland'da ağır ceza mahkemesinde yargılanan İngiliz aktivist Andy Hall, yaptığı araştırmada 'Natural Fruit' şirketini karalamaktan suçlu bulunarak 3 yıl tecil edilmiş cezaya çarptırıldı.

Güney Bangkok Ağır Ceza Mahkemesi, Andy Hall'u 2013 yılında 'Natural Fruit' şirketinde çalışan Myanmarlı göçmenlerin çalışma şartları üzerine yayımladığı araştırma raporunda, Tayland gıda sektörünün en büyük firmasını karalamaktan suçlu buldu.

Mahkeme, Hall'ın araştırmasını detaylı ve doğru yapmayarak ve şirkete iddialar için yeterli süre tanımayarak Natural Fruit'in itibarını zedelediğine hükmetti.

İngiliz aktivistin asıl cezasının 4 yıl hapis olduğu fakat Hall'ın kamu yararına yaptığı eski çalışmalar dolayısıyla 3 yıl ertelenmiş hapse çevrildiği kaydedildi.

Dava sonrası gazetecilere açıklama yapan Hall, kararın uluslararası toplumda şok etkisi oluşturacağı ve Tayland'ın ifade özgürlüğü tarihinde 'kara bir leke' olarak yer alacağını söyledi.

Natural Fruit şirketinin başkanı Wira Piyapornpaiboon ise mahkemenin kendisine hakkını iade ettiğini savunarak, 'Onurum, dolayısıyla ülkemin itibarı için mücadele ettim ve kazandım.' diye konuştu.

Andy Hall tarafından 2013 yılında hazırlanan ve Finlandiya merkezli insan hakları derneği 'Finnwatch'ın yayımladığı raporda, Natural Fruit şirketinin göçmen işçilere yönelik hak ihlalleri ve kötü çalışma koşulları ile ilgili iddialar yer alıyordu.
Kaynak: AA