STK'lardan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı'na Sert Tepki

Van’daki bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı’na sert tepki gösterdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi, TÜMSİAD, Teknokent, MÜSİAD, VANSİAD ve Van İŞGEM tarafından yapılan ortak açıklamada, “19 Eylül 2016 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda belediye eş başkanının STK’ları hedef alarak yaptığı açıklama talihsiz ve üzücü beyanlarla doludur. İlimizde ilçelere kayyum atanması üzerine yapılan açıklamanın örgütlü STK’ları hedef alması kabul edilemez. STK’lar halkın örgütlü biçimidir. Belediyeler ne kadar halka ait ise STK’lar ve meslek odaları da bu şekilde halkın malıdır. Bu bağlamda ülkemizde meydana gelen toplumsal meselelere anında tepki gösteren, politika belirleyen Van’daki STK’lar bugüne kadar hiçbir kamu ve yerel yönetimin ihale takipçisi olmamış, kirli ilişkiler içerisinde bulunmamışlardır. Omurga meselesi patolojik bir belirlemeyi gerektirir ki, kendisi de savunucu olan eş başkanın bu konuda STK’ları omurgasız olmakla itham etmesi haddi aşan bir beyan olarak tarafımızca değerlendirilmektedir. İmzası bulunan STK’ların önceliği kent yararı ve halkın menfaatidir. Kayyum meselesi, demokrasinin gerektirdiği bir enstrüman olmamakla beraber, konu henüz tartışıldığı dönemde STK’lar bu konudaki tavrını alenen demokratik siyasetin gerekliliği çerçevesinde ortaya koymuşlardır. O dönemde hiçbir beyanı olmayan eş başkanın bugün STK’ları dizayn etme çabası anlamını yitirmiştir. STK’lar iktidar dışı örgütlenmelerdir. Yerel ve merkezi hiçbir iktidarın yardakçısı değildir. Asıl görevi kentteki tüm sivil toplum örgütleri ile etkin iletişim içerisinde birleştirici ve bütünleştirici bir kentsel ruh oluşturmak iken, aksine yapılan açıklamayı üzücü, talihsiz ve haddini aşan bir beyan olarak değerlendiriyoruz. Takdir halkımızın ve değerli kamuoyunundur” denildi.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, meclis toplantısında yaptığı konuşmada şöyle demişti:

“Bu devran hep böyle devam etmeyecek, iktidar seviciliği yapanlar, yalakalık yapanlar bilsinler ki bu devran böyle dönmeyecek. AKP’ye bugün yaranmaya çalışanlar yarın bizlere aynısı yapacaklar. Azıcık omurgalı olun diyoruz. Kentteki STK’lara gelin bizimle mücadele edin demiyoruz. Ama bu kadar hak gaspı yaşanırken sizlerin hiç mi söyleyeceği bir şeyleri yok. Bu kadar hukuksuzluk yaşanırken, 3-5 ihale peşinde koşup sınır kapısında 1-2 dükkan almaya kalkışmak size bu kadar cazip geliyorsa buyurun o onursuzluğu seçin diyoruz. Ama azıcık onur kırıntısı varsa safınızı belirleyin diyoruz.”
Kaynak: İHA