Ruhi Su, Ölümünün 31. Yılında Anıldı

Sanatçı, Şişli Belediyesi ile Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte anıldı Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin bu yıl başlattığı 'Ruhi Su Şiir Ödülü'ne, 'Kemik İnadı' isimli kitabıyla Asuman Susam değer görüldü Şair ve yazar Telli: 'Seçici kurulun ortak duygusu, Ruhi Su'ya olan borcumuzu ödeme duygusuydu. Başka hiçbir niyet bu duygunun önünde ya da içinde değildi ve olmadı' Şair Susam: 'Böylesi bir ödül, sevinç, mutluluk ve büyük bir onur olmasının yanı sıra, ağırlığını da beraberinde getirdi'

Türk Halk Müziği yorumcusu, besteci ve şair Ruhi Su, ölümünün 31. yılında anıldı.

Şişli Belediyesi ile Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği'nin, Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde düzenlediği geceye, Ruhi Su dostları ve sevenleri katıldı.

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ilgın Su'nun teşekkür konuşmasıyla başlayan etkinlikte, sağlık sorunları nedeniyle geceye katılamayan, eğitmen ve yazar Ahmet Say’ın açılış konuşmasının metnini, derneğin yönetim kurulu üyelerinden Ali Ekrem Budak okudu.

- 'Ruhi Su Şiir Ödülü' Asuman Susam'a verildi

Derneğin her yıl yeni bir yapıta verilmek üzere bu yıl başlattığı 'Ruhi Su Şiir Ödülü'ne 'Kemik İnadı' isimli kitabıyla Asuman Susam değer görüldü. Ödül verilecek isim, Cevat Çapan’ın başkanlığındaki, Ahmet Telli, Hüseyin Ferhad, Mahmut Temizyürek, Haydar Ergülen, Latife Tekin ve Mehmet Gözen'den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi.

Seçici kurul adına konuşan, şair ve yazar Ahmet Telli, Ruhi Su'yu özlemle andığını belirterek, Ruhi Su ile dost sohbetlerinde bir araya gelme imkanı bulduğunu dile getirdi.

Asuman Susam'ın kitabının, Ruhi Su'nun davasına yakışacak şekilde katkı sunduğunu aktaran Telli, 'Derneğin çağrısıyla bir araya gelen seçici kurulun ortak duygusu, Ruhi Su'ya olan borcumuzu ödeme duygusuydu. Başka hiçbir niyet bu duygunun önünde ya da içinde değildi ve olmadı.' ifadesini kullandı.

- 'Sorumluluğumun arttığının farkındayım'

Telli, 'Kemik İnadı' kitabının diğer şiir kitapları arasından seçilme nedenini ise şu sözlerle açıkladı:

'Kemik İnadı, insana dair hiçbir şeye yabancı kalmayan, şiir geleneğinde yeni ve güçlü bir temsil oluşuyla, çağının sorunlarına karşı devrimci yanıtıyla, yabancılaşmanın unutuş oyunlarına karşı hatırlama çağrısıyla, mazmun, mecaz ve simgelerin arkaik diline karşı yeni imge denemeleriyle, insanın insana yaşattığı acıya karşı umudun, umut için ısrarın ve inadın dirençli diliyle, kadın duyarlığının şiirde yeni bir temsilini ortaya koymasıyla Ruhi Su Şiir Ödülü’ne değer görülmüştür.'

Ödülünü Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü'den alan Asuman Susam da adının Ruhi Su ile birlikte anılmasının, paha biçilemez olduğunu söyledi.

Ruhi Su'nun her anlamda kıymetli olduğunu vurgulayan Susam, 'Böylesi bir ödül, sevinç, mutluluk ve büyük bir onur olmasının yanı sıra, ağırlığını da beraberinde getirdi. Hayata ve şiire dair sorumluluğumun arttığının farkındayım.' dedi.

Susam, seçici kurula da teşekkür ederek, 'Bu ödülü yazan, yazıda ısrar eden, yazarak barışta ısrar eden, başta Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan olmak üzere tüm kız kardeşlerime armağan ediyorum.' diye konuştu.

Ruhi Su anma gecesi, Mutlu Ödemiş’in şefliğinde çalışmalarını sürdüren ve bu yıl 41. yaşını kutlayan 'Ruhi Su Dostlar Korosu'nun konseri ile son buldu.

Kaynak: AA