Okul Harçlıklarını 'Pamuk'tan Çıkarıyorlar

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da bazı çiftçi çocukları, elle hasat yaparak kazandıkları parayla hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de okul masraflarını karşılıyor 7. sınıf öğrencisi Demir: 'Bütün okul ihtiyaçlarımı alacağım, kalan parayı da okul harçlığı için ayıracağım'

RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'da yöre çiftçisi tarafından 'beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuğu elle toplayan çocuklar, kazandıkları parayla hem okul masraflarını karşılıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, bölge çiftçisinin temel geçim kaynaklarının başında yer alıyor. Bu yıl yüksek rekolte beklenen pamukta, bazı çiftçiler makine yerine elle hasadı tercih ediyor.

Türkiye'nin en kalabalık ve genç nüfusunun fazla olduğu illerinin başında gelen Şanlıurfa'da, 600 bini aşkın öğrenci yeni eğitim öğretim yılında ders başı yaptı. Bazı çiftçi çocukları ise eğitim masrafları ve okul harçlığını, titizlikle topladıkları pamuktan çıkarıyor.

Çocuklar, üreticilerden, topladıkları pamuk için kilo başı ortalama 40 kuruş alıyor. Eğitim saatlerinin dışında pamuk toplayan çocuklar, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de okul masraflarını karşılıyor.

- 'Bütün ihtiyaçlarımı alacağım'

7. sınıf öğrencisi Mehmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk toplamanın zor olduğunu söyledi.

Para kazandıkça yorgunluğunun geçtiğini ifade eden Demir, 'Paramla okul ihtiyaçlarımı gidereceğim. Kendime çanta kalem, defter ve silgi alacağım. Bütün okul ihtiyaçlarımı alacağım, kalan parayı da okul harçlığı için ayıracağım.' dedi.

8. sınıfa giden Ahmet Kırmızı da bu yıl rekoltenin yüksek olması nedeniyle çok para kazandığını anlattı.

Okul malzemelerini kazandığı parayla alacağını belirten Kırmızı, 'Kalem ve çanta alacağım. Topladığım paraları babama veriyorum, okula giderken de ondan geri alıyorum.' diye konuştu.

Meryem Demir ise 5 yıldır hasat dönemi pamuk topladığını dile getirdi.

Kazandığı parayla okul ihtiyaçlarını karşıladığını kaydeden Demir, 'Kendime eşya alıyorum. Elbise ve kırtasiye malzemesi alıyorum daha çok.' dedi.
Kaynak: AA