Kosovalı Bakandan 'İsim' Tepkisi

Kosova İçişleri Bakanı Hyseni, Slovakya'da düzenlenen Prag Süreci 3. Bakanlar Konferansı'nda, ülkesinin 'Kosova/UNSCR 1244/1999' olarak adlandırılması üzerine konferansı terk etti

Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Prag Süreci 3. Bakanlar Konferansı'nda, ülkesinin 'Kosova/UNSCR 1244/1999' olarak adlandırılması üzerine konferansı terk etti.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Hyseni'nin Slovak mevkidaşı Robert Kalinak'ın daveti üzerine Prag Süreci 3. Bakanlar Konferansı'na katılmak için Bratislava'ya gittiği belirtilirken, konferansta Kosova'nın 'Kosova/UNSCR 1244/1999' olarak adlandırılmasına tepki olarak konferansı terk ettiği bildirildi.

Kosova'nın bu şekilde adlandırılmasının 'kabul edilemez' olduğunu aktaran Hyseni'nin, ''1244 No'lu Karara herhangi bir atıfta bulunulacaksa açık, net ve Kosova'nın bağımsızlığı konusunda Uluslararası Adalet Divanı'nın görüşüne, Brüksel'de varılmış anlaşmaya ve Kosova ile AB arasında imzalanmış İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'ndaki dipnota uygun bir atıf olmalıdır.' ifadelerini kullandığı belirtildi.

Hyseni, ülkenin temsil edilmesi konusunda Brüksel Anlaşması'na uygun düzeltmelerin yapılmasının ardından bu girişime geri döneceklerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 No'lu kararı, 10 Haziran 1999 yılında, Sırp birliklerin Kosova'dan çekilmesi anlaşmasının ardından onaylanmıştı. Bu karar, Kosova'nın statüsünü BM himayesinde bir devlet olarak belirliyor, Kosova'nın yönetimini de bu uluslararası organizasyona veriyordu.

Kosova, 1999 yılından itibaren devam eden BM himayesindeki yönetimin ardından 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmişti.
Kaynak: AA