KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, New York'a Gitti

Cumhurbaşkanı Akıncı: 'New York’taki çalışmalarla bizi son aşamaya götürecek yolun döşenmesini istiyoruz'.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’a gitmek üzere adadan ayrıldı. Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile 25 Eylül’de üçlü görüşme yapacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ercan Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, New York’a yapıcı bir ruh ve iyi niyetle, Kıbrıs’ın geleceğini şekillendirmek için tüm güçle çalışmaları sürdürmek hedefiyle gideceklerini söyledi.

New York'ta BM Genel Sekreteri ve Anastasiadis ile 25 Eylül’de üçlü görüşme yapacaklarını dile getiren Akıncı, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la ikili görüşme yapacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerde iki tarafın da '2016’da siyasal bir çerçeve ortaya koyma” hedefinin başarılırsa, birtakım konuların 2017’ye sarkabileceğini ve bunların 2017’nin ilk aylarında çözümlenebileceğine inandığını belirterek, “New York’taki çalışmalarla, bizi son aşamaya götürecek yolun döşenmesini istiyoruz. Temel hedefimiz budur. Genel Sekreter'le yapacağımız temaslarda da bunun arayışı içerisinde olacağız.” dedi.

Müzakere sürecinde özellikle ekonomi, mülkiyet, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve yönetim ve güç paylaşımı başlıklarında ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Akıncı, fakat halen bu başlıklarda da çözülmesi gereken konular bulunduğunu belirtti.

Akıncı’nın 29 Eylül’de adaya dönmesi bekleniyor.
Kaynak: AA