Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Alan'dan Çiftçilere Çağrı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alan, çeşitli afetlerden zarar gören üreticilerinin borçlarının ertelenmesiyle ilgili açıklamada bulundu.

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Alan'dan Çiftçilere Çağrı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alan, çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin T.C Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararının yayımlanmasının ardından kredi kullanan üreticilerimizin faydalanabilmesi için yapması gerekenleri açıkladı.

Adil Alan açıklamasında, “ 01.01.2016 tarihinden 31.12.2016 tarihine kadar ilimiz sınırları içerisinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören ve bu kararname kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesini isteyen çiftçiler İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonlarına (İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine ) ÇKS ve Bakanlık diğer kayıt sistemlerine ilişkin bilgileriyle birlikte müracaat edeceklerdir.

Birinci madde kapsamındaki gerçek ve tüzel kişilerden ekilişlerinden, ürünlerinden, hayvan varlıklarından, tesislerinden veya seralarından en az yüzde 30 oranında zarar görmüş ve bu durumları İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenmiş olması gerekmektedir.

İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonları, üreticilerden borçları erteleneceklerle ilgili karar aldığı tarihi takip eden en geç 1 ay içerisinde üreticiler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine yazılı müracaatta bulunacaklardır.

Borç ertelemesinde bulunmak isteyen üreticilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Bakanlığımızın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olup, üretim faaliyetlerine devam eden (Yani ibraz edilecek kayıt belgeleri 2016 tarihli olacaktır) gerçek veya tüzel kişi üreticiler olacaktır.

Afete uğrayan üreticilerimizin başvuruları sonrası hasarın yerinde tespiti yapılacağından, üreticilerimizin beyanlarına ait bilgiler ile ibraz edecekleri ÇKS veya diğer kayıt sistemlerinden alınmış belgelerdeki bilgilerin aynı olması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: İHA