'Dünyaya Barış, Barışa Bereket'

Gaziantep’te, “21 Eylül Dünya Barış Günü” dolayısıyla “Gelin dünya barışı için hep birlikte pişirelim’ sloganı ve ’Dünyaya barış, barışa bereket’ adıyla farklı ülkeler ve illerden gelecek barış elçilerinin getirecekleri malzemelerle aynı kazanda aşure pişirilecek.

'Dünyaya Barış, Barışa Bereket'
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) işbirliğiyle gerçekleştirilecek etkinlikte, aynı kazanda üç ton aşure pişirilerek Guiness rekoru kırılması amaçlanıyor. Etkinlikte her ilin kendine has yöresinden gelen ürünlerden aşure yapılacak. 27 aşçının ürünleri aynı anda ıslatıp aynı anda pişirmesinin ardından Guiness rekoru kırılması bekleniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla ’Dünyaya barış, barışa bereket’ etkinliğinde ilk adımı bu sabah gerçekleşti. Etkinlikte konuşan Şahin, Gazi Şehirde yeni bir rekor denemesi adına Guiness’de ilk kez aşure başlığı açıldığını söyledi.



“Guiness’de daha önce aşure ile ilgili hiçbir deneme yapılmadı”

Aşurenin önemini de değinen Şahin, ”Aşure çokluk içinde birliği ve farklılığın zenginlik olduğunu birlikte yaşamak kültürünün bizde nasıl şirinlik, heyecan, sağlık kalite verdiğini gösteren bir medeniyet ve bize ait bir çeşitliliktir. O yüzden aşure ile beraber biz bunu bütün dünyaya bir ses vermek istiyoruz. Guiness’de daha önce aşure ile ilgili hiçbir deneme yapılmadı. Tabi aramızda güçlü katılımcılar var. Bütün ülke temsilcileri kültür ateşeleri ve büyükelçiler bugün aramızda olacaklar ve yarın da bu büyük bir rekora tanıklık edecekler” diye konuştu.

GASTURDER Başkanı Songül Toprak Alisinanoğlu da aşure geleneğini dünya barışının simgesi haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü’nün gözetiminde gerçekleştireceğimiz rekor denemesi ve daha da önemlisi aşure geleneğimizin evreselleşmesi çabamızda herkesi ‘Barış Kazanımızın’ etrafında görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Songül Toprak Alisinanoğlu, etkinliğin, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Kreatif Şehirler Ağı"na giren Gaziantep mutfağının tanıtımı ve bilinirliğinin artırılması açısından da önem taşıdığına vurgu yaptı.
Kaynak: İHA