Denizden Çıkarılan Atıklarla Çevre Bilinci Aşılıyorlar

Muğla'nın Fethiye ilçesinde TURMEPA tarafından oluşturulan su altı atık sergisinde Akdeniz ve Ege'deki deniz dibi temizliğinde dalgıçlar tarafından çıkarılan motosiklet, buzdolabı, televizyon, deniz bisikleti, mutfak ocağı, topuklu ayakkabı, akü, tekerlek, tespih, soba borusu, cam şişe ve bardaklar yer alıyor TURMEPA'da görevlisi Turan: 'Bir cep telefonu kazayla denize düşebilir ama bir buzdolabı kazayla denize düşemez. Denizden bir evde kullanılabilen her şey çıkıyor'

ALİ RIZA AKKIR - Muğla'nın Fethiye ilesindeki DenizTemiz Derneği/TURMEPA tarafından oluşturulan su altı atık sergisi, gelecek nesillerde çevre bilinci oluşturmayı hedefliyor.

DenizTemiz Derneği/TURMEPA'nın Fethiye temsilciliği, Akdeniz ve Ege'deki deniz dibi temizliğinde dalgıçlar tarafından çıkarılan atıkları, genç nesillere çevre bilinci aşılamakta kullanıyor. Atıklar, 10 yıldır dernek binasında oluşturulan sergi alanında toplanıyor. Arasında motosiklet, buzdolabı, televizyon, deniz bisikleti, mutfak ocağı, topuklu ayakkabı, akü, tekerlek, tespih, soba borusunun da bulunduğu atıklara her yıl yenileri ekleniyor.

TURMEPA'da görevli su ürünleri mühendisi Songül Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin Türkiye'nin denizlerini, deniz canlılarını ve su kaynaklarını korumayı kendine hedef edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

TURMEPA ailesinin gönüllüleriyle milyonları bulduğunu ifade eden Turan, 'Akdeniz ve Ege bölgesinden çıkan atıkları burada sergiliyoruz. Genellikle çocuklara çevre ve deniz temizliği konusunda eğitim veriyoruz. Buraya gelen çocuklara eğitimlerin ardından sergiyi gezdiriyoruz. Bu atıkların denize etkisini anlatıyoruz.' dedi.

Turan, öğrencilere bir plastik şişenin 450 yılda çözündüğünü ve çözündüğünde de denizde yaşayan canlılara verdiği zararı anlatarak çevre bilinci oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı.

- En ilgi çeken atık motosiklet

Sergiyi gezen öğrenci ve vatandaşlardan çok güzel tepkiler aldıklarını aktaran Turan, 'Sergideki en ilgi çeken atık, motosiklet. Marmaris'te denizden bir motosiklet çıkarıldı. Bunun haricinde akü, buzdolabı gibi atıklar var. Bir cep telefonu kazayla denize düşebilir ama bir buzdolabı kazayla denize düşemez. Denizden, bir evde kullanılabilen her şey çıkıyor.' diye konuştu.

Turan, öğrencilerin atıkları toplu halde görmelerinin onları etkilediğini, bir kelebek etkisiyle denizleri temiz tutma bilincini insanlara kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Su altı sergisini gezen yerli ve yabancı turistlerin, karşılaştıkları manzarayla çok şaşırdığını anlatan Turan, şöyle konuştu:

'Buradaki hiçbir şey çöp değil hepsi geri dönüşüm maddesi. Bir cam şişe doğada 4 bin yıl kalabiliyor. Bunları geri dönüşüme kazandırdığımızda ise milyon kez tekrar kullanılabiliyor. Yine plastikler de geri dönüşüm maddesi. İnsanlar geri dönüştürmek yerine maalesef bunları denizlere atıyorlar. Bunları atmamaları geri dönüşüme kazandırmaları insanlık için çok önemli.'

- 'Çevremize sahip çıkıp atmadan yaşamayı öğrenmeliyiz'

TURMEPA eğitim bölümü sorumlusu Ersin Özer ise derneğin 10 yılda 74 bin 250 kişiye eğitim verdiğini ve bu kişilerin yaklaşık yarısının atık sergisini gezdiğini kaydetti. Su altı atık sergisinin insanlarda çevre bilinci oluşması bakımından çok verimli olduğuna işaret eden Özer, şunları söyledi:

'Önümüzdeki eğitim döneminde de Muğla'nın 8 ilçesinde eğitim faaliyetlerimize devam edeceğiz. Daha çok denize uzak bölgelerdeki okullara gidip denizle tanışmayan öğrencileri denizle tanıştıracağız. Onlarda da çevre bilincinin oluşmasını sağlayacağız. Bu yıl 8 bin 200 öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. İnsanlar birebir toplamadığı ya da denizden çıkan atıkları görmediği sürece durumun ciddiyetini anlayamıyorlar. Aldığımız oksijenin yüzde 75'ini denizler sağlamakta. Vücudumuz için gerekli protein ve minerallerin de bir çoğunu denizden elde ediyoruz. Dolayısıyla denizlerimiz ve çevremiz son derece önemli. Çevremize sahip çıkıp atmadan yaşamayı öğrenmeliyiz.'
Kaynak: AA