Atlı UMKE Timi Göreve Hazır

Sarp arazilerde medikal arama kurtarma ve acil sağlık hizmeti vermek amacıyla Uşak Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk atlı UMKE timi, eğitim çalışmalarının ardından göreve hazır hale geldi Uşak Sağlık Müdürü Ünal:'Bir doktor ve 3 acil tıp teknisyeninden oluşan 4 kişilik atlı UMKE timimiz, her türlü arazi ve hava şartlarında görev yapabilir'.

SONER KILINÇ - Uşak Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan, sarp arazilerde medikal arama kurtarma ve acil sağlık hizmeti verecek Türkiye'nin ilk atlı UMKE timi eğitim çalışmalarını tamamladı.

Uşak Sağlık Müdürü ve Atlı UMKE Timi doktoru Alper Cem Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı bünyesinde yurt içi, yurt dışında doğal afetler başta olmak üzere her türlü medikal arama kurtarma faaliyetlerinde acil sağlık hizmeti vermek amacıyla 2012 yılında kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) önemli bir eksikliği giderdiğini belirtti.

İlde yaşadıkları bazı kayıp vakalarında sarp arazi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere ulaşmakta güçlük yaşadıklarını dile getiren Ünal, birkaç dakikalık gecikmenin insan hayatına mal olabileceği gerçekliğinden yola çıkarak, 4 ay önce 1 doktor ve 3 acil tıp teknisyeninden oluşan Türkiye'nin ilk atlı UMKE timini oluşturduklarını kaydetti.

Timin eğitim çalışmalarını tamamladığını ve göreve hazır hale geldiğini belirten Alper Cem Ünal, şöyle konuştu:

'UMKE, ülkemizde her türlü teknolojik imkana sahip. Ancak özellikle kayıp şahıs vakalarında sarp arazi nedeniyle bazen kişilere ulaşmak zorlaşıyor, teknoloji yetersiz kalıyor. Her ne kadar arazi araçlarınız, kar ambulanslarınız bulunsa da bazen bu araçların giremeyeceği bölgelerde olumsuzluklar yaşanabiliyor. İşte bu ve benzeri durumlarda atlardan faydalanarak, UMKE ekiplerinin daha hızlı olaya müdahale edebilmesini sağlamak için atlı timi oluşturduk.'

- Atlar belediyeden

Atların Uşak Belediyesi tarafından sağlandığını, bakımlarının Uşak Belediyesi At Çiftliği'nde yapıldığını ifade eden Ünal, 'Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan projemize destek olarak bize 4 at verdi. Bu atların beslenmesi ve bakımını belediye üstlendi. Tamamen gönüllülerden oluşan atlı timimiz, ihtiyaç olması halinde bu atları kullanarak olaylara müdahale edecek. Bildiğim kadarıyla Avrupa'da böyle bir tim yok.' diye konuştu.

Uşak'ın yüzde 40'ının ormanlık ve sarp arazilerden oluştuğunu anımsatan Ünal, şöyle devam etti:

'Arkadaşlarımız 4 ay süresince binicilik eğitimi aldı. Eğitimlerimizin ilk bölümünü at çiftliğinde gerçekleştirdik. İkinci aşamada arazide atları kullandık. Atlar arazide arama tarama faaliyetlerini çok hızlandırıyor. Yaya olarak bir günde yapılacak arazi aramasını, atlarla bir kaç saatte tamamlayabiliyoruz. Özellikle kışın atlar çok daha faydalı olacak. İl genelinde ve çevre illerdeki her türlü arama tarama faaliyetlerine destek verebilecek durumdayız. Özel kıyafetler ve çantalar temin ettik. Bizim öncelikli amacımız acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişiye bir an önce ulaşabilmek. Atlar bize bu imkanı verecek.'

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ise projeye her türlü desteği verdiklerini, temin ettikleri atların sadece UMKE için hizmet vereceğini belirtti.

Atların bakımlarını sağlayacaklarını dile getiren Cahan, 'Bir insanın yaşamını kurtarmak çok önemli, bu nedenle projeyi destekliyoruz' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA