Asgari Ücrette Gelir Kaybı Önlenmeli

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı, Başbakan ve ilgili Bakanlara gönderdiği mektupta, hükümeti asgari ücretlilerin vergi matrahları nedeniyle yaşayacağı gelir düşüklüğünü giderecek önlemler almaya çağırdı.

Asgari Ücrette Gelir Kaybı Önlenmeli
Genel Merkez tarafından gönderilen mektupla ile ilgili açıklama yapan Ahmet Arı, asgari ücretin asgari geçim indirimi ile birlikte net 1300 TL olarak belirlendiğini anımsatarak, “Ekim ayından itibaren asgari ücret alan işçilerin gelir vergisi matrahları yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve bu nedenle de asgari ücretli bir işçi aylık net 70 TL gelir kaybına uğrayacaktık. Bu kayıp, 2016 yılı sonuna kadar devam edecek ve işçiler 3 aylık dönemde net 210 TL daha az gelirle yaşamak durumunda kalacaklardır” dedi.

Asgari ücretin yılın ilk 8 ayında gerçekleşen enflasyon karşısında da eridiğini ve işçilerin ücretlerinin reel olarak gerilediğini belirten sendika başkanı Arı, şunları söyledi:

“İşçinin eline geçecek olan net ücretin asgari ücretin geçerli olacağı dönem içinde gelir kaybına yol açacak şekilde farklılık arz etmesi, asgari ücretin anlamına ve ruhuna aykırı bir durumdur. Gerek vergi dilimindeki değişiklik, gerekse de ücretlerdeki reel kayıp, oldukça zor koşullarda yaşayan işçilerin yaşamlarını sürdürmelerini daha da zorlaşacaktır. Başbakan ve ilgili bakanlara bu durumu açıklayan bir mektupla, ‘asgari ücretle yaşayan işçilerin gelirlerindeki bu azalmayı giderecek önlemler alınması, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması’ taleplerimizi ilettik.”
Kaynak: İHA