'Antalya Uluslararası Piyano Festivali'ne Doğru

Festival, dünyaca ünlü piyanist Zhang Zuo'nun yarın vereceği konser ile başlayacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesince bu yıl 17'ncisi düzenlenen Antalya Uluslararası Piyano Festivali, dünyaca ünlü piyanist Zhang Zuo'nun vereceği konser ile yarın başlayacak.

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, festivalin kentin en önemli kültürel, sanatsal etkinliklerinden biri olduğunu söyledi.

Antalya'nın Gürer Aykal yönetiminde yeniden sanata, müziğe ve çok önemli konserlere ev sahipliği yapacağını belirten Türel, önemli sanatçıları Antalyalılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin ve dünyanın terör eylemleri nedeniyle zor günler geçirdiği bir süreçte bu festivali çok güçlü bir kadro ile gerçekleştirmelerinin önemine dikkati çeken Türel, 'sanatta perde kapanmaz' anlayışı ile festivalin bu yıl büyük bir görkeme kavuştuğunu aktardı.

Festivalin bütün prestiji ile dünyanın saygın müzik festivallerinden biri olarak yoluna devam ettiğini vurgulayan Türel, 'Film festivalinin 53'üncü yılında olmasıyla övünürken piyano festivalinin de 17'nci yılına gelmesi önemli bir gurur kaynağı. Dünya dehalarının da içerisinde olduğu konserlerle Antalya'da önemli bir sanat festivali ortaya çıkacak. İspanya, İtalya, Singapur, Avusturya, Çin'den çok önemli sanatçılar gelecek.' dedi.

Festival konserlerinin biri hariç EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi'nde yapılacağına işaret eden Türel, şunları söyledi:

'EXPO'daki çiçek ve çocuk temalarını piyano, klasik müzik seslendirecek. Piyano festivalinin en önemli kitlesi çocuklar ve gençler. Çiçek ve çocuk temalı EXPO'ya da bu piyano festivali iyi gelecek. Antalya'nın çocuklarının sanat, müzik ve sporla uğraşması için özel bir gayret harcıyorum. Uluslararası markalar ne kadar güçlenirse Antalya o kadar güçlenir. Antalya hepimizin. Festivallerin güçlenmesi hususunda Antalyalıların desteği en büyük şansımız oldu.'

- Tarık Akan'ın vefatı

Türel, vefat eden sanatçı Tarık Akan'a Allah'tan rahmet dileyerek, 'Kendisi Antalya festivalinde defalarca ödül kazanmış sanatçıydı. Erken kaybı üzüntü kaynağı oldu. Sinemada ve müzikte yıllarını veren sanatçıları hatırlamak, ihmal etmemek bu gibi festivallerin önemli sorumluluklarındandır. Antalya'nın, sanatçılarını bağrına basan vefalı şehirlerden biri olması bizim için ayrı bir onur meselesidir.' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonuna destekleri için teşekkür eden Türel, şu değerlendirmede bulundu:

'Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi konjonktürde bu festivallerin en güçlü şekilde yapılması konusunda Bakanımız Nabi Avcı'nın verdiği destek bizim için önemlidir. Bu sene en güçlü şekilde piyano ve film festivallerini yapmamız hususunda kendilerinin de bize talimatları oldu. Bakanlığın büyük desteklerini aldık. Başbakanlık Tanıtma Fonunun da verdiği destek önemli. Hükümetin kültür ve sanata verdiği önem adına da bu destekler çok anlamlıdır.'

Türel, Bakanlık ve tanıtma fonundan geçen seneki desteğe eş değer bir destek geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

- 'Festivalin orkestra şefi'

Antalya Uluslararası Piyano Festivali'nin sanat yönetmeni Gürer Aykal da kendisini 'festivalin orkestra şefi' olarak tanımladı.

'Bugünlerde sanatın devam etmesi kadar topluma moral verecek başka bir şey düşünmüyorum' sözlerine yer veren Aykal, şöyle dedi:

'Akdeniz Filarmoni ve Antalya Devlet Senfoni Orkestraları, dünyanın önde gelen şefleri ve solistleri ile seyircinin karşısında olacak. Antalya'yı dünyaya açan EXPO organizasyonu var. Onun içinde biz de yer aldık. Burada nasıl bir seyirciyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Bu nedenle bütün konser programlarında seçilen eserler oradan geçen bir kişinin oturup dinleyebileceği türden eserlerden oluşmuştur. Oradan geçerken 'Bu eser neyin nesidir?' diye etkisi altına girecek ve orada kalacaktır.'

Aykal, festivalin yarın çok sayıda ödülü bulunan Zhang Zuo'nun vereceği konserle başlayacağını ifade etti. Aykal, festivale 'piyano flamenko' denilince dünyanın akla gelen ilk isimlerinden Manolo Carrasco, dünyanın en iyi keman ve viyolonsel virtüözlerinden Julian Rachlin, piyanist ve klavsenist Tolga Atalay Ün, Grammy Ödülü'ne aday olmuş dünyaca ünlü şef Darrell Ang başta olmak üzere yerli ile yabancı ünlülerin katılacağını vurguladı.

Festival, 14 Ekim'de sona erecek.
Kaynak: AA