Almanya'da Başörtülü Adaylara İş Başvurularında Ayrımcılık

Araştırmaya göre, işverenin iş görüşmesine davet etmesi için başörtlü bir adayın, aynı eğitim düzeyinde olan ve aynı nitelikleri taşıyan Alman kadın adaya göre ortalama 4,5 kat daha fazla iş başvurusu göndermesi gerek.

BERLİN – Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, şirketlere iş başvurusu yapan başörtülü kadın adaylar ayrımcılığa uğruyor.

'Institut zur Zukunft der Arbeit' (IZA) adlı bir enstitü tarafından yapılan araştırmada, iş başvurusu yapan başörtülü adayların aynı eğitim düzeyi ve niteliklere sahip Alman kadın adaylara göre, şirketler tarafından daha az iş görüşmelerine çağrıldığı belirtildi.

Araştırma kapsamında bir yıl boyunca gerçek olmayan isimlerle başörtülü Meryem Öztürk, başörtüsü takmayan Meryem Öztürk ve Sandra Bauer adına şirketlere fotoğraflı toplam bin 500 iş başvurusu gönderildi. İş başvurularında adaylardaki tüm diğer özellikler ve niteliklerin ise aynı olduğuna dikkat çekildi.

Şirketlerin geri dönüşlerinin analiz edildiği araştırmada, Alman ismi taşıyan Sandra Bauer adına yapılan başvurulara şirketlerin yüzde 18,8’nin, başı açık ancak Türk isimli Meryem Öztürk’e ise yüzde 13,5’inin olumlu cevap verdiği belirtildi.

Başörtülü olan Meryem Öztürk’te ise bu oranın yüzde 4,2'ye düştüğüne işaret edildi.

Araştırmada, başörtülü aday Meryem Öztürk’ün iş görüşmesine davet edilmesi için, aynı nitelikleri taşıyan Sandra Bauer’e göre, ortalama 4,5 kez daha fazla iş başvurusunda bulunması gerektiği kaydedildi.

Yüksek pozisyonlar için müracaat eden başörtülü adayların daha fazla ayrımcılığa uğradığı ifade edilen araştırmada şirkette yüksek bir pozisyon için başvuran başörtülü kadınların iş görüşmesine davet edilmeleri için Alman ismi taşıyan adaylara göre ortalama 7,6 kat daha fazla iş başvurusu göndermesi gerektiği kaydedildi.

Araştırmayı yapan Linz Üniversiteden Doris Weichselbaumer, batıda sürekli Müslüman toplumlardaki kadınlara dikkat çekildiği, ancak batılı toplumlardaki Müslüman kadınların ayrımcılığa uğramasıyla çok fazla ilgilenilmediğini söyledi.

Weichselbaumer, göç akınından dolayı iş piyasasına uyum sağlamak isteyen Müslüman kadınların karşı karşıya kaldığı büyük zorlukları azaltma konusunda siyasi alanda çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA