Sisi'nin Hindistan Temasları

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Hindistan Başbakanı Modi ile Yeni Delhi'de bir araya geldi.

Resmi bir ziyaret için Hindistan'da bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi'nin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile başkent Yeni Delhi'de görüştüğü bildirildi.

Mısır resmi haber ajansı MENA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Sisi, Hindistan Başbakanı Modi ile başkent Yeni Delhi'deki Haydarabad Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Modi ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Sisi, Mısır ve Hindistan arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Sisi, 'Mısır ve Hindistan arasındaki ekonomik yardımlaşmanın artırılması için yetkili birimlere talimat verdim. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması önem arz ediyor. Özellikle de terörle mücadele konusunda güvenlik ve askeri iş birliğinin artırılması gerekir.' dedi.

Hindistan Başbakanı Modi ise, Mısır yönetimi ile farklı alanlarda yardımlaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Modi, 'Mısır'ın ekonomik kalkınma hedefleri konusunda yardımlaşmaya hazırız. İki ülke arasındaki güvenlik iş birliği, karşılıklı bilgi alış-verişi, eğitim ve teröre karşı ortak mücadele gibi konuları içeriyor. Tabi afetlerde kurtarma ve insani yardımlar gibi alanlarda da iş birliğine gidilmesinde fikir birliğine varılmıştır.' ifadelerini kullandı.

-Deniz taşımacılığı protokolü

Öte yandan Mısır ve Hindistan arasında deniz taşımacılığı konusunda iş birliği protokolü imzalandığı duyuruldu. MENA'nın konu ile ilgili haberinde protokole Mısır adına Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Hindistan adına ise Denizcilik Bakanı Sihri P. Radhakrishnan'ın imza attığı bildirildi.

Hindistan Denizcilik Bakanlığı'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada da 'Mısır ve Hindistan arasındaki ticaret hacmini artırmak ve ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla deniz taşımacılığı alanında protokol imzalanmıştır.' ifadelerine yer verildi.

Hindistan'ın eski Mısır Büyükelçisi Sanjay Bhattacharya'nın basınla paylaştığı verilere göre, Hindistan'ın Mısır'daki yatırımları 3 milyar dolar tutarında. İki ülke arasında 2015 yılındaki ticaret hacmi ise 3,5 milyar doları buldu.
Kaynak: AA