Obama Midway Adaları'nı Ziyaret Etti

ABD Başkanı Barack Obama, Hawaii'deki Midway Adaları'nı ziyaret etti.

Obama, dünyada koruma altına alınmış en büyük ekolojik bölge olan Midway Adası ile çevresinin, küresel ısınmayla mücadele eden ekosistemi korumak için büyük önem taşıdığı uyarısında bulundu.

Küresel ısınmanın, Pasifik mercan adası üzerinde etkisi olacağına işaret eden Obama, bazı ülkelerin, iklim değişikliği nedeniyle risk altında olduğunu ve bu ülkelerdeki insanların göç etmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Midway Adaları'nı çevreleyen ve 2006'da kurulan Papahanaumokuakea Ulusal Deniz Anıtı bölgesinin kapsadığı alan, geçen hafta 4 kat genişletilerek dünyanın en büyük deniz koruma alanı oluşturulmuştu. Bu alanda 7 binden fazla türün korunması, okyanusun asitlenmesi ve küresel sıcaklıktan etkilenen ekosistemin korunması sağlanacak.

Deniz koruma alanında madencilik ve balıkçılığa izin verilmiyor.

Hawaii'nin içinde bulunduğu Pasifik Okyanusu da dahil okyanus ve denizlerin ekosistemleri aşırı avlanma, plastik atıklar ve kirlilik yüzünden tehlike altında bulunuyor.

Bununla beraber insan etkisi ile havada artan karbondioksit oranı, denizde çözünerek okyanusların asitlenmesine ve suların kimyasının bozulmasına yol açıyor.

Binlerce türe ev sahipliği yapan, okyanusların akciğerleri olarak anılan mercan resifleri ise asitlenen okyanuslardan en çok etkilenen türlerden biri. Mercan resifleri aynı zamanda madencilik adı altında ekosistemlerinden de çıkarılıyor ve çoğunlukla inşaat malzemesi olarak kullanılıyor.

Kaynak: AA