MÜSİAD 94. Genel İdare Kurulu Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: 'Charter seferlerine verilen destekler 31 Ağustos itibarıyla bitmişti. Bugün de Bakanlar Kurulunda almış olduğumuz kararla, bunu bu yılın sonuna kadar da devam ettireceğiz' 'Tüm küresel dengesizlikler içinde ülkemiz, 15 Temmuz hainliğini de yaşadı. Daha önce PKK, DAEŞ terör örgütleriyle mücadele ederken FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini de bu ülke yaşadı. Bu süreçte halkımız demokrasisine sahip çıktığı gibi ekonomisine de sahip çıktı' 'Darbe girişiminden hemen akabinde temmuz ve ağustos ayları içinde net yurt dışı sermaye girişi de ciddi anlamda arttı. Bu yabancıların da, tüm algı operasyonlarına rağmen, Türkiye'ye ve Türkiye ekonomisine güvenini gösteriyor'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, charter seferlerine verilen desteğin, yıl sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (MÜSİAD) 94. Genel İdare Kurulu Toplantısı'na katılan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya çapında yakaladığı ekonomik başarının, ülke çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan politikalar ve iş adamlarının samimi iş birliğinin neticesi olduğunu dile getirdi.

Özellikle küresel finans krizi sonrası dünya ekonomisindeki sorunların halen sürdüğünü aktaran Tüfenkci, dünya ticaretinin küçülmeye devam ettiğini, gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri yavaşlarken, özellikle enerji ve emtia ihracatına bağımlı ülkelerde sorunların derinleştiğini söyledi.

Gelişmiş ekonomilerin tüm çabalara rağmen arzu edilen büyümeyi yakalayamadığını, parasal genişlemenin boyutlarını artırmanın ne Avrupa'da ne Japonya'da ekonomiye beklenen ivmeyi kazandırdığını dile getiren Tüfenkci, negatif faiz uygulamalarının dengeleri daha da bozduğunu vurguladı.

Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:

'ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı konusunda bir mutabakat söz konusu değildir. Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırma konusundaki kararsızlığı tüm ekonomileri etkileyen, piyasa dalgalanmalarıyla finansal istikrasızlık kaynağı haline gelmiş durumda. Küresel ekonomi yavaşlasa da ülkemiz kesintisiz büyümeye devam ediyor. Son 28 çeyrekte gerçekten büyüyen dünyada ilk 5 ülkeden biri de Türkiye. Belki de üçüncü veya ikinci sırada gelmekte. Tüm bu küresel dengesizlikler içinde ülkemiz, 15 temmuz hainliğini de yaşadı. Daha önce PKK, DAEŞ terör örgütleriyle mücadele ederken FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini de bu ülke yaşadı. Bu süreçte halkımız demokrasisine sahip çıktığı gibi ekonomisine de sahip çıktı. Dövizini satan vatandaşlarımız Türk lirası alarak ulusal parasına ve ekonomisine güvenini gösterdi. Hızla harekete geçen Merkez Bankasının bankalara sağladığı imkanlara başvurma gereği bile duymadan finansal piyasalarımız normal işleyişini sürdürdü. Ülkemiz ekonomik faaliyetlerinde Allah'a hamd olsun hiçbir kesintiye uğramadı. Hain darbe girişimi üzerinden bir aydan fazla zaman geçmeden bütün piyasa göstergeleri normale döndü.'

- 'Yabancı yatırımcı Türkiye'ye güveniyor'

Tüfenkci, ağustosta ihracatın rekor kırdığını anımsatarak, 'Darbe girişiminin hemen akabinde temmuz ve ağustos ayları içinde net yurt dışı sermaye girişi de ciddi anlamda arttı. Bu yabancıların da, tüm algı operasyonlarına rağmen, Türkiye'ye ve Türkiye ekonomisine güvenini gösteriyor. Ağustos ayı itibarıyla 116 milyar dolar net yabancı girişi var. İhracatımız da 7,3 oranında bir önceki yıla göre artış gösterdi. Bu ekonomimizin beklenmedik gelişmeler karşısında dayanıklılığını bir kez daha kanıtladı.' dedi.

Güçlenen milli birlik ve beraberliğin geleceğe dair olumlu beklentileri güçlendirdiğine, iddialı ekonomik hedeflere ulaşma inancını artırdığına işaret eden Tüfenkci, 'Bugün geldiğimiz noktada ekonomimizi daha da güçlendirecek köklü reformlar için çok daha sağlam bir zemine sahibiz. Artık Türkiye ekonomisi çalkantılardan etkilenmeyen, kendi potansiyeliyle sorunların üstesinden gelebilen, koşullara uygun esnek politikalar üretebilecek bir yapıya kavuşmuştur. Büyümemizi destekleyecek adımları bir bir atıyoruz. Yatırım teşviklerimizin kapsamını genişletiyor ve içeriğini de zenginleştiriyoruz. İkili ilişkilerde yeni sayfa açmak suretiyle ekonomik etki alanlarımızı genişletiyoruz. Küresel enerji hatları üzerindeki kilit bir ülke olma fırsatına sahibiz. Doğru politikalarla hedefimize yürüyoruz. Ülkemize, insanlarımıza ve iş adamlarımıza güveniyoruz. Birlikte hareket ederek aşılamayacak engel, çözülemeyecek sorun olmadığını da biliyoruz. İnşallah birlik, beraberlik içinde ekonomik hedeflerimizi bir bir tutturup, terörü de birlik beraberlik içinde yeneceğimize inanıyorum.' diye konuştu.

- 'Charter seferlerinin etkisini hissedeceğiz'

Rusya ile atılan adımların meyvelerinin önümüzdeki günler içerisinde toparlamaya başlanacağını ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

'İşte turizmde ilk charter seferleri yarın itibarıyla başlamış olacak. Bunun turizme katkısını önümüzdeki aylarda net olarak bütün esnaflar ve ticaret erbabı olarak hissedeceğiz. Charter seferlerine verilen destekler 31 Ağustos itibarıyla bitmişti. Bugün de Bakanlar Kurulunda almış olduğumuz kararla, bunu bu yılın sonuna kadar da devam ettireceğiz. Bunun kararını aldık. AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar popülizmden uzak, gerçekçi politikalarla Türkiye ekonomisini güçlendirdik. Ülke menfaatlerini ön plana alarak hareket ettik. Ekonomi politikalarını oluştururken asla ve asla siyasi çıkar gözetmedik. Hiçbir şart altında da mali disiplinden taviz vermedik. Devletin ekonomideki ağırlığını azaltıp özel sektör öncülüğünde büyümeyi teşvik ettik. Ekonomideki temel dengeler güçlenirken merkez bankamız son 6 aydır arka arkaya faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Bizim beklentimiz bankaların da finansal kesimin de merkez bankasına uyarak faizleri aşağı çekmesi. Bu bütün Türkiye'nin ve iş aleminin de temel beklentisi.'

Sanayi endeksi ve ihracatta yaşanan gelişmelere ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, yatırımların teröre, yaşanan darbe girişimine rağmen tüm hızıyla sürdüğünü vurguladı. İstanbul'da Yavuz Sultan Selim Köprüsünün açılışının yapıldığını hatırlatan Tüfenkci, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray'ın açılışının yapıldığını, Çanakkale Köprüsü için de 18 Mart 2017'de ilk kazmayı vuracaklarını belirtti. Tüfenkci, 'Bu dev yatırımlarla Türkiye ne kadar güçlü olduğunu tekrar tekrar dünyaya ilan ediyor. FETÖ'yle de, PKK'yla da, DAEŞ'le de mücadele ederken Allah'a hamd olsun yatırımlarımız devam ediyor. İşte bu yüzden Türkiye'yi hedefe koyuyorlar. Terörün amacı korku, panik, endişe ortamı oluşturmak. Terörün bu amacına ulaşmasına hep birlikte izin vermeyeceğiz inşallah. Teröre inat üreteceğiz, bu toprakların gelişmesi için mücadele edeceğiz, nereden ne ad altında gelirse gelsin terörün her türlüsüne karşı aynı duruşu hep birlikte sergileyeceğiz.' şeklinde konuştu.

Birliğin, beraberliğin önemine dikkati çeken Tüfenkci, Türkiye'nin her köşesini imar etmeye ve terörü bu ülkeden bertaraf edeceklerini vurguladı.

Güneydoğu'da terörden etkilenen yerlerde imar çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Tüfenkci, 'Özellikle FETÖ terör yapılanması çözüldükten sonra Doğu ve Güneydoğu'daki mücadelenin bir başka seyre gireceğini ve o seyirle mücadelenin sonuçlarının daha etkili olacağına da şahsen ben inanıyorum.' dedi.
Kaynak: AA