Kuşburnu Azaldı, Fiyatları Yükseldi

Tokat’ta geçen yıl kilogram fiyatı 2.5-3 liradan satılan kuşburnu bu yıl 5 liraya yükseldi.

Kuşburnu Azaldı, Fiyatları Yükseldi
Meydan Çarşı’da yaklaşık 25 yıldır kuşburnu satan Mustafa Asar, hava şartlarından dolayı bu yıl kuşburnu rekoltesinin düşmesi sonucu fiyatların iki katına çıktığını söyledi.

Kuşburnu toplayanın da azaldığını belirten Asar, satmaya dahi kuşburnu bulamadıklarını ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl kuşburnu boldu. Bu sene yağmurlu geçti, bazı bölgelerde zirai don etkili oldu. Bu nedenle fiyatlar iki katına çıktı. İstediğimiz kadar olmasa da şükürler olsun satışlar iyi” dedi.

Kış mevsimi yiyeceği olarak bilinen kuşburnu C vitamini deposu olduğunu ifade eden Asar, “Çocukları içinde oldukça faydalı bir besin değeri var. Basur hastalığının da düşmanı. Kuşburnu marmeladı yapılıyor şurup olarak yapıp tüketenlerde var” diye konuştu.

Kuşburnu almaya gelen vatandaşların birçoğu ise fiyatların yüksek olmasını şaşkınlıkla karşıladı.

Halk hekimliğinde böbrek ve mesane taşlarına, ishale, diş eti kanamalarına, göğüs ağrılarına karşı kullanılan C vitamini deposu kuşburnu, çiçek ve yapraklarının da bitkisel çay olarak değerlendiriliyor. Daha çok marmelat olarak tüketilen kuşburnu kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Kaynak: İHA