Fadıl Akgündüz'ün Nitelikli Dolandırıcılık Davası

Caprice Gold ve Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla Akgündüz ile kız kardeşi, eniştesi ve yeğeninin yargılanmasına devam edildi Mahkeme heyeti, Bayrampaşa'daki Caprice Gold'da keşif yapılmasına karar verdi.

İş adamı Fadıl Akgündüz ile kız kardeşi, eniştesi ve yeğeninin, Bayrampaşa'daki Caprice Gold ile Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla yargılandığı davada, keşif yapılmasına karar verildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut SEGBİS aracılığıyla katıldı. Tutuksuz yargılanan Akgündüz'ün kız kardeşi Avniye Obut ve eniştesi İbrahim Obut ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, 50'yi aşkın müşteki ile tarafların avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada dinlenilen müştekilerden bir kısmı evlerini satarak ya da takas ederek girdikleri projelerden devre mülk alamadıklarını, bir kısmı da yapılan sözleşmenin ardından bir müddet aldıkları kiranın daha sonra kesildiğini ifade etti.

Sanık Fadıl Akgündüz'ün proje açılışlarında siyasetçi, sporcu ve tanınmış dini şahsiyetlerle görüntü vermesinin kendilerinde inandırıcı bir etki bıraktığını iddia eden bazı müştekiler, sanıklardan şikayetçi olup davaya katılma talebinde bulunurken, bazıları da alacaklarının verilmesi karşılığında sanıklara yönelik şikayetlerinden vazgeçeceklerini söyledi.

Müşteki avukatları da Bayrampaşa'daki Caprice Gold'da keşif yapılmasını talep ederek, delilleri karartabilecekleri ihtimali dikkate alınarak, sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut'un tutuklanmasını istedi.

Tutuklu sanıkların avukatları da tutukluluğun tedbir olduğunu ve müştekilerin alacak durumlarının düzeltilmesi için müvekkillerinin hür olması gerektiğini savunarak, tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, mevcut delil durumu, dosyadaki raporlar, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı, delillerin karartılması ve kaçma şüphesini göz önüne alarak, sanıklar Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Heyet, 4 Ekim'de Bayrampaşa'daki Caprice Gold'da keşif yapılmasına karar verdi.

Talepte bulunan müştekilerin, suçtan zarar görme ihtimaline karşı davaya katılmalarına hükmeden heyet, bir sonraki celsede, ifadesi alınmayan diğer müştekilerin çağrılmasını hükme bağladı.

Heyet, bu dava ile birleşen dosyanın sanıkları Mehmet Fatih Obut ve Nurdan Atağan'ın bir sonraki duruşmaya çağrılmasına karar vererek, duruşmayı 29 Kasım'a erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği belirtiliyor.

Her iki projenin de tamamlanmadığı, müşterilerin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği ifade edilen iddianamede, sanıkların 349 müştekiye yönelik ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 698 yıldan 2 bin 443'er yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Kaynak: AA