Dolar sert düştü

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında Ağustos'ta 151 bin arttı, işsizlik oranı yüzde 4.9'da kaldı. Bu veri sonrası 2,96 liranın üzerinde olan Dolar/TL kuru 2,94'lü seviyelere kadar çekildi.

Dolar sert düştü
Dolar sert düştü
ABD'den gelen veri Fed'in faiz artırım ihtimalinin çok aza indiği şeklinde yorumlandığı için dolar, küresel piyasalarda gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kaybetmeye başladı.

TL de doların değer kaybıyla değer kazanan para birimleri arasında yer aldı. Dolar/TL kuru, 2,96 seviyelerinin üzerindeyken karar sonrası 2,9420'ye kadar geriledi. Fed Başkanı Yellen başta olmak üzere bazı Fed başkanları ABD'nin faiz artırabilmesi için istifdam ve enflasyon verilerinin beklentiler dahilinde seyretmesi gerektiğine vurgu yapmıştı.

180 BİN LİK ARTIŞ BEKLENİYORDU

Bloomberg'in anketine katılan uzmanların beklentisi 180 bindi. İşsizlik oranının da %4.8'e inmesi bekleniyordu. Temmuz ayı istihdam verisi ise 255 binden 275 bine yukarı yönlü revize edildi. Fed'in yakından izlediği ortalama saatlik ücretler %0.1 ile beklentinin altında kaldı. Beklenti % 0.2 artıştı.

Tarım dışı istihdam verisi Fed'in faiz kararı açısından da önem teşkil ediyor.

BORSA ARTIYA GEÇTİ


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,31 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 76.086,03 puandan girdi. ABD'den gelen istihdam verisinin etkisiyle endeks 76 bin 700 puanı aştı.

DOLAR TÜM DÜNYADA DEĞER KAYBETTİ


Dolar, ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklenenden düşük gelmesi ardından, bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

ABD Doları'nın 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York saatiyle 08:38'de yüzde 0.4 düşerek 26 Ağustos'tan beri görülen en düşük seviyesine geriledi. Dolar, euro karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 1.1240 seviyesinden işlem görürken, yen karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 102.87 seviyesinden alıcı buldu.