Demokratik Kongo'daki Diyalog Süreci

Hükümet ile muhalefet arasındaki diyalog görüşmelerine karşı çıkanların düzenlediği gösteride yaklaşık 100 protestocu gözaltına alındı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) seçimlerin düzenlenmesi için başlatılan diyalog görüşmelerine karşı olanların gerçekleştirdiği gösterilerde, yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ana muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme İçin Birlik Partisinin iletişim sorumlusu Augustin Kabuya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkent Kinşasa'da diyalog sürecini protesto eden en az 100 kişinin, polis tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Polis sözcülerinden Albay Pierrot Mwanamputu ise Limete, Kasavubu, Lemba, Gombe ve Kinşasa şehirlerindeki gösterilerde 90 kişinin gözaltına alındığını kaydetti. Mwanamputu, gözaltına alınanlardan bazılarının, diyalog sürecinin yapıldığı otele zorla girmeye çalıştığını kaydetti.

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel seçim ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde bulunuyor.

- Tartışmalı seçim süreci

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti.

Ülkede aylardır tartışma konusu olan seçimlerin düzenlenmesi sorununun masaya yatırılacağı ve iki hafta sürmesi planlanan diyalog süreci, sivil toplum kuruluşu, hükümet ve bazı muhalefet partisi temsilcilerinin de katılımıyla dün başkent Kinşasa'da başladı.

Muhalefet tarafından kurulan Birlik Platformu ise siyasi tutukluların serbest bırakılmamasını, muhaliflere yönelik siyasi soruşturmaların durdurulmamasını ve muhalefete yakın basın kuruluşlarının kapalı olmasını gerekçe göstererek, 'sürece katılmama kararı aldığını' duyurmuştu.

Güvenlik kaynakları, platformun çağrısıyla bazı göstericilerin başkentte süreci protesto etmek için toplandığını, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesiyle taraflar arasında arbede çıktığını, çok sayıda göstericinin gözaltına alındığını belirtmişti.
Kaynak: AA