Demokratik Kongo'da Diyalog Süreci Başladı

Ülkede seçimlerin düzenlenmesini sağlayacak diyalog görüşmelerine, muhalefetin kurduğu Birlik Platformu katılmadı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) başlayan diyalog sürecine, muhalefet tarafından kurulan Birlik Platformu'nun katılmadığı belirtildi.

Ülkede aylardır tartışma konusu olan seçimlerin düzenlenmesi sorununun masaya yatırılacağı ve iki hafta sürmesi planlanan diyalog süreci, sivil toplum kuruluşu, hükümet ve bazı muhalefet partisi temsilcilerinin de katılımıyla başkent Kinşasa'da başladı.

Afrika Birliği'nin arabuluculukla görevlendirdiği eski Togo Başbakanı Edem Kodjo, açılışta yaptığı konuşmada, görüşmelere gelen katılımcıların çok önemli bir görevi üstlendiğini ifade etti.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri Smail Chergui de diyalog görüşmelerine davet edilen ancak gelmeyenlerin ivedilikle sürece katılması gerektiğini söyledi. Chergui ayrıca, hükümet yetkililerini, DKC'deki siyasi durumun düzeltilmesi için gereken adımları atmaya çağırdı.

Birlik Platformu ise siyasi tutukluların serbest bırakılmamasını, muhaliflere yönelik siyasi soruşturmaların durdurulmamasını ve muhalefete yakın basın kuruluşlarının kapalı olmasını gerekçe göstererek 'sürece katılmama kararı aldığını' duyurdu.

Öte yandan güvenlik kaynakları, platformun çağrısıyla bazı göstericilerin başkentte süreci protesto etmek için toplandığını bildirdi. Kaynaklar, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesiyle taraflar arasında arbede çıktığını, çok sayıda göstericinin gözaltına alındığını aktardı.

Diyalog görüşmelerine katılan muhalefetten Kongo Ulusu için Birlik Partisi Başkanı Vital Kamerhe, devlet başkanı seçiminin şeffaf ve kapsayıcı bir ortamda düzenlenebilmesi için görüşmelere geldiklerini belirterek, bu sürecin sonunda herkesin kazançlı çıkacağını vurguladı.

Kamerhe ayrıca, seçim takvimini belirlemek için toplandıklarını hatırlatarak, Birlik Platformunu da sürece katılmaya davet etti.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel seçim ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partinin birleşmesiyle oluşan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu. Muhalefet ayrıca sürece katılmak için siyasi tutukluların serbest bırakılmasını şart koşuyor.

Ülkede son birkaç haftadır çok sayıda kişinin serbest bırakılmasına rağmen, izinsiz bir mitinge katılma ve kamu düzenini bozma suçlamasıyla yaklaşık 12 muhalif daha hafta başında gözaltına alınmıştı.
Kaynak: AA