Birleşmiş Milletler'de Genel Sekreter Seçimi

Yeni BM genel sekreterini belirleme süreci kapsamında Güvenlik Konseyi'nin 9 ve 26 Eylül'de iki temayül yoklaması daha yapacağı açıklandı Halen genel sekreterlik için 10 aday yarışıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), yeni BM genel sekreterini belirleme süreci kapsamında 9 ve 26 Eylül tarihlerinde iki temayül yoklaması yapacağı bildirildi.

BMGK Eylül ayı başkanlığını üstlenen Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'in aday belirleme sürecini eylül ayında da devam ettireceğini söyledi.

Konsey'in 9 ve 26 Eylül tarihlerinde iki temayül yoklaması daha yapacağını aktaran Bohemen, aday sayısının bire inmemesi durumunda bu oylamaların ekim ayında da birkaç kez tekrarlanacağını ifade etti.

Bohemen, Yeni Zelanda'dan Helenb Clark'ın aday olması nedeniyle tarafsızlık amacıyla bu oturumlara kendisinin başkanlık etmeme kararı aldığını belirtti.

- Portekizli Guterres üç temayül yoklamasından birinci çıktı

Genel sekreterlik için halen 5'i kadın 10 aday yarışıyor. BMGK, seçeceği adayı onay için BM Genel Kurulu'na gönderecek. Gönderilen aday, Genel Kurul'da oyların üçte ikisini alırsa yeni genel sekreter seçilmiş olacak.

Daha önceki üç temayül yoklamasında da eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres ilk sırada yer almıştı.

Son oylamanın yapıldığı 29 Ağustos'ta, 15 üyeli Konsey'de Guterres'e 11 lehte, 3 aleyhte oy çıkarken, bir üye çekimser kalmıştı.

Slovakya'dan Miroslav Lajcak ise 9 lehte, 5 aleyhte ve bir çekimser oyla ikinci sırada yer almıştı.

Adaylardan Bulgar İrina Bokova, Sırp Vuk Jeremic ve Arjantinli Susanna Malcorra yedişer lehte oy alırken, Bokova ve Jeremic'e beşer ülke karşı çıkmış, Malcorra'ya ise 7 ülke olumsuz oy vermişti.

Makedonya'dan Srgjian Kerim ve Yeni Zelanda'dan Helen Clark 6'şar ülkenin, Slovenya'dan Danilo Türk 5 ülkenin, Moldova'dan Natalia Gherman ve Kosta Rika'dan Christiana Figueres ise ikişer ülkenin desteğini alabilmişti.

- Ban Ki-mun'un görev süresi 31 Aralık'ta sona erecek

BMGK, Genel Kurul'a göndereceği adayı belirlemek için anlaşma sağladığında resmi oylama yapacak. Bu adayın belirlenmesi için en az 9 üyenin lehte oy kullanması ve veto yetkisi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın bu adayı veto etmemesi gerekiyor.

Mevcut Genel Sekreter Ban Ki-mun'un görev süresi 31 Aralık'ta sona erecek. Ban, beşer yıllık iki dönemden toplam 10 yıl görev yapmış olacak.
Kaynak: AA